SANJA RADOLOVIĆ: ‘IDS u Puli danas više nije stranka nego zavod za zapošljavanje’

Saborska zastupnica i kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu Pule govori o stanju u ovom gradu nakon dugogodišnjeg upravljanja predsjednika IDS-a Borisa Miletića te otkriva koji bi joj bili prvi potezi u slučaju pobjede na svibanjskim lokalnim izborima

Vrlo se lako može povući paralela između i stranke BandićMilan365 u Zagrebu i IDS-a u Puli jer obje stranke ovise o velikom broju glasača koji glasaju iz interesnih razloga”, rekla je u razgovoru za Nacional saborska zastupnica i kandidatkinja SDP-a za gradonačelnicu Pule Sanja Radolović. Ona je svoju kandidaturu za gradonačelnicu istaknula nakon uspješne kampanje za parlamentarne izbore, na kojima je postala jedna od mlađih zastupnica u Saboru. Iako je Pula, kao i cijela Istra, od osamostaljenja Hrvatske bastion IDS-a koji je do sada čvrsto držao ključeve najvećeg istarskog grada, odluka dosadašnjeg gradonačelnika i predsjednika IDS-a Borisa Miletića da se kandidira za župana Istarske županije otvorila je vrata mogućoj promjeni vlasti u Puli. U vrhu SDP-a uvjereni su da Sanja Radolović ima realne izglede pobijediti kandidatkinju IDS-a za gradonačelnicu Pule Elenu Puh-Belci koja je u posljednja dva mandata bila zamjenica Borisa Miletića, ali je usprkos tome čak i u Puli poprilično nepoznata. Sanja Radolović kaže da je uvjerena kako su stanovnici Pule spremni na promjene jer smatra da su umorni od vladavine IDS-a jednako kao što se, kako kaže, Miletić umorio od gradonačelničke funkcije, što se osjeti i na stanju u kojem je ostavio Pulu.

NACIONAL: Kako kao saborska zastupnica komentirate javnu prepirku predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića?

Čini mi se kako se ostvaruju one najave premijera Plenkovića o tvrdoj kohabitaciji između njega i predsjednika Milanovića, a s druge strane se prvi put, i to govorim bez obzira na to što je predsjednik bio kandidat SDP-a, pokazuje kakva bi zapravo trebala biti uloga predsjednika države. Istovremeno ova situacija pokazuje i da je dobro što premijer i predsjednik nisu iz iste stranke. Njihova prepirka s jedne strane zabavlja građane i medije, ali s druge za posljedicu može imati jednu ozbiljnu pravosudnu krizu ako se situacija oko izbora predsjednika Vrhovnog suda ne riješi, a to nije dobro za državu. Isto tako, žao mi je i što se jedna ugledna profesorica sada ni kriva ni dužna provlači po medijima. Ova cijela situacija je još jednom potvrdila da Hrvatska ima neusklađen pravni okvir, odnosno neusklađene zakone s Ustavom. Posljednji takav primjer je osnivanje Vojnog sveučilišta dr. Franjo Tuđman, gdje u prijedlogu zakona stoji odredba da će nadzor nad tim sveučilištem provoditi Ministarstvo obrane. Mišljenja sam da neki student ide pisati zakon s takvom odredbom, da bi odmah pao na ispitu jer je takva odredba neustavna zato što krši Ustavom zagarantiranu autonomiju sveučilišta.

NACIONAL: Može li SDP iskoristiti tu svađu predsjednika i premijera i može li ona uopće utjecati na birače uoči lokalnih izbora?

Uvijek se dio nacionalnog rejtinga prelijeva na lokalnu razinu, ali ono što najviše utječe na rezultate lokalnih izbora je izlaznost. Primjerice, kada su parlamentarni izbori na kojima je izlaznost oko 60 posto, SDP u Puli postiže odlične rezultate i pobjeđuje, dok na lokalnim izborima na koje izađe oko 40 posto birača pobjeđuje IDS. Za lokalne izbore IDS redovito upregne svoju glasačku mašineriju, a i imaju više članova od SDP-a. Moram i malo zločesto reći da više članova imaju jer je to stranka koja se pretvorila u zavod za zapošljavanje i na jednog člana dolazi još deset interesno povezanih birača. To je jednostavno tako i to pomaže većoj izlaznosti IDS-ovih birača.

NACIONAL: Je li to nešto slično kao stranka BandićMilan365 u Zagrebu?

Pa kada ste već spomenuli, vrlo lako mogla bi se povući paralela.

NACIONAL: Kada spominjete da rezultati lokalnih izbora jako ovise o izlaznosti, je li vas strah da zbog covid-krize izlaznost bude još manja?

Sigurno je da će pandemija utjecati na izlaznost. Utjecala je na izlaznost i na parlamentarnim izborima pa će sigurno utjecati i sada. Problem je što se mlade ljude ionako teško motivira za izlazak na izbore, a zbog koronavirusa sada bi doma mogao ostati i dio starije populacije, birači treće životne dobi koji inače čine stabilno biračko tijelo kada je u pitanju izlaznost. Sigurna sam da će dio starijih birača zbog straha od koronavirusa ostati doma.

 

‘Vrlo se lako može povući paralela između i stranke BandićMilan365 u Zagrebu i IDS-a u Puli jer obje stranke ovise o velikom broju glasača koji za njih glasaju isključivo iz interesnih razloga’

 

NACIONAL: Možete li kao mlađa kandidatkinja za gradonačelnicu potaknuti mlađi dio populacije da ipak izađe na izbore?

Svoju sam kampanju baš iz tog razloga uglavnom usmjerila prema online kampanji, pa me čak i naši stariji simpatizeri i potencijalni birači pitaju kako me nema toliko u tiskanim medijima. Moj odgovor je da je to normalno jer sam kampanju prebacila na društvene mreže, Google Adse, YouTube kanale i Facebook. Odlučila sam se na malo drugačiji pristup kampanji od one tradicionalne koju ja volim zvati kampanjom podjele kemijski olovaka i upaljača na štandovima.

NACIONAL: A koliko vašoj kandidaturi može pomoći to što je na čelu SDP-a Peđa Grbin koji dolazi iz Pule i kakva je vaša suradnja s njim?

Zasigurno može pomoći jer Peđa kao Puležan i kao jedan od prošlih kandidata za gradonačelnika Pule zna da je Pula grad s jako puno problema, ali istovremeno grad s najvećim potencijalom na Jadranu. Baš smo neki dan komentirali kako se ništa ili gotovo ništa u Puli nije realiziralo u odnosu na program koji je on predlagao još 2013. S druge strane, karte se drukčije miješaju od 2006., aktualni gradonačelnik nakon 15 godina ne pretendira više na tu funkciju i SDP ima mogućnost više nego ikada zadobiti povjerenje građana i učiniti Pulu ponosom svih Puležana, Puležanki i onih koji Pulu posjećuju. Peđu poznajem jako dugo i moja suradnja s njim je korektna i imam njegovu podršku u predizbornoj kampanji.

NACIONAL: Jeste li zadovoljni smjerom u kojem stranka ide pod njegovim vodstvom, pogotovo zbog činjenice da rejting stranke ne raste i da se ne približavate HDZ-u usprkos svim aferama i očitom nesnalaženju s covid-krizom?

Stranka je “živi organizam” i naravno da uvijek može bolje, ali prvo uvijek pometem ispred svoga praga pa komentiram druge. Konkretno, tu mislim da i ja kao predsjednica gradske organizacije SDP-a Pula mogu učiniti još neke pomake kako bi vođenje pulske organizacije bilo još bolje i uspješnije. Mislim da rejting stranke raste, a pojavile su se još neke opcije na ljevici i prirodno je da nam uzimaju manji dio biračkog tijela, a jedini mjerodavan pokazatelj rejtinga su izbori i mislim da će se konsolidacija naše stranke pokazati na rezultatima izbora.

NACIONAL: U skladu s neformalnim sloganom vaše kampanje, kakvu to Pulu sanja Sanja Radolović?

O tome bih mogla pričati danima jer ima toliko toga za promijeniti. Kao prvo, Pula je jedan od rijetkih mediteranskih gradova koji nema rivu, nego ima nešto što bi se možda moglo nazvati šetnicom uz more. Za grad koji ima toliko veliki potencijal, a smatram da je Pula grad s najvećim potencijalom na Jadranu, pomalo je i sramotno da nema rivu. S druge strane, kada turisti po ljeti ulaze u grad preko velikog rotora, prvo što vide je prometni čep, a potom ih dočekaju i zapuštene fasade. I to je ono što Puli treba, Puli treba jedno detaljno šminkanje jer sviđalo se to nekome ili ne, Pula danas izgleda kao i nakon Drugog svjetskog rata. Pitanje pročelja više nije samo estetsko pitanje, već i pitanje sigurnosti. Počela je otpadati žbuka ne samo u staroj gradskoj jezgri, već i u širem centru zgrada. Ono što pokazuje nebrigu aktualne vlasti za ovaj problem je činjenica da je većina derutnih zgrada u vlasništvu grada i ništa se nije učinilo kako bi se situacija popravila. Isto tako, veliki broj gradskih prostora je prazan jer grad nije imao apsolutno nikakve kriterije prilikom dodjele tih prostora, pa se uopće nije uzimao u obzir, kao što je to slučaj u drugim istarskim gradovima, gospodarski kriterij, što je rezultiralo činjenicom da su u razmaku od nekoliko metara tri ili četiri dućana koji prodaju istu vrstu robe, ili dvije pizzerije jedna do druge. Normalno je da u takvim uvjetima ne mogu svi opstati i dio njih je propao te su prostori sada prazni.

NACIONAL: Je li Grad Pula dovoljno pomogao poduzetnicima u koronakrizi, kao što su to učinili neki drugi gradovi u Istri?

Mislim da je nedavni prosvjed zakupaca prostora najbolji odgovor na vaše pitanje jer je činjenica da je Pula bila najmanje susretljiva u odnosu na druge gradove slične veličine. Za vrijeme prvog lockdowna na adekvatan način nisu smanjene cijene zakupa, a s druge strane imate oko 90 milijuna kuna nenaplaćenih potraživanja, od kojih 15 milijuna kuna otpada na nenaplaćeni zakup poslovnih prostora. To je ogromna cifra kada se uspoređuje s drugim gradovima.

NACIONAL: Smatrate li da je aktualni gradonačelnik Miletić pobjegao od tih problema kandidaturom za župana Istarske županije?

Evidentno je da se Miletić u posljednjem mandatu umorio i da mu se ovaj posao više ne da raditi. S druge strane, možda su njegovi zamjenici, od kojih je jedna sada i kandidatkinja za gradonačelnicu, i bili motivirani, ali to se nije moglo vidjeti jer su oni protekle četiri godine šutjeli, a jedini koji je govorio je bio Miletić, čak i o temama o kojima bi njegovi zamjenici mogli nešto reći, poput obrazovanja. Mislim da cijeli jedan broj Nacionala ne bi bio dovoljan kada bih krenula nabrajati sva obećanja Miletića i IDS-a iz proteklih kampanja koja ni danas nisu ostvarena. Od POS-ovih stanova, do javnih garaža i sređivanja problema prometa. Ništa od toga nije ostvareno. Primjerice, obećavao je izgradnju čak četiri parkinga i jednog plutajućeg parkinga na rivi. Ono što smatram da je ostvarivo je javna garaža na Mandraču, s kojeg bi se do centra grada došlo tramvajem.

 

‘Mislim da cijeli jedan broj Nacionala ne bi bio dovoljan kada bih krenula nabrajati sva Miletićeva obećanja iz proteklih kampanja koja ni danas nisu ostvarena. Evidentno je da mu se ovaj posao više nije dao raditi’

 

NACIONAL: Želite vratiti tramvaj u Pulu?

Pula je bila jedan od prvih gradova s tramvajem, pruga je tu i ne vidim razloga zašto se ne bi uveo ekološki tramvaj koji bi bio spojen s industrijskom zonom. Nedostatak industrijske zone je još jedan veliki problem Pule jer tamo gdje je ta zona trebala biti, zapravo je napravljena trgovačka zona. Projekt sam napravila, kao i vizuale s ucrtanim objektima. Puli treba takva moderna industrijska zona. Ne tvrdim da se to može napraviti u četiri godine, ali mora se krenuti. Dosta je obećanja, a da se ništa nije pokrenulo s mrtve točke. Čak ni projektno-tehnička dokumentacija nije napravljena.

NACIONAL: Otkuda novac za sve te projekte?

Pretpostavljala sam da će to biti iduće pitanje i rado ću na njega odgovoriti. Grad Pula ima proračun koji je puno veći od proračuna Istarske županije. Taj je proračun narastao na 500 milijuna kuna i vjerovali ili ne, prošle godine grad je završio s 55 milijuna kuna viška. To nije dobro. Naravno, nije dobro biti u minusu, ali nije dobro ni kada ostane višak u visini od deset posto proračuna. Nije dobro jer je naš program građenja, odnosno obnove komunalne infrastrukture jednak nuli. Projekti se gomilaju i nabildavaju, pa je tako za obnovu Giardina bilo planirano 10 milijuna kuna, a potrošeno nije ništa. I tako se svake godine ti planovi samo prenose u drugu, a grad završava u nerealnom milijunskom dobitku samo zato što je proračun nerealno postavljen. S druge strane, prilikom posljednje porezne reforme gradonačelnik Miletić je digao cijene vrtića te je prirez povećao sa sedam na 12 posto, a rasle su i cijene odvoza otpada. Miletić se tada pravdao da će grad poreznom reformom puno izgubiti, a te iste godine bilo je 12 milijuna kuna viška i ništa se od tih crnih prognoza nije dogodilo. Međutim, i dalje su cijene vrtića ostale veće, a ni prirez nije vraćen na sedam posto, dok cijene usluga i dalje idu samo prema gore.

NACIONAL: IDS je za kandidatkinju predložio Elenu Puh Belci, aktualnu zamjenicu Borisa Miletića, kakvo je vaše mišljenje o njoj?

Već sam nekoliko puta rekla da je riječ iznimno dragoj, ali i stručnoj osobi koju jako cijenim i s kojom bih bez problema mogla popiti kavu. Međutim, politički se bitno razilazimo jer mi nije jasno kako netko tko je osam godina šutio, dok je bila zamjenica Miletiću, sada misli biti gradonačelnica. Nije me uspjela uvjeriti da je to njen program, a ne program koji želi Miletić. Postojalo je puno tema u kojima je Elena Puh Belci kao zamjenica zadužena za društvene djelatnosti mogla sudjelovati, a nije.

‘Peđa kao Puležan i kao jedan od prošlih kandidata za gradonačelnika Pule zna da je Pula grad s jako puno problema, ali istovremeno grad s najvećim potencijalom na Jadranu’, kaže Sanja Radolović. PHOTO: Srecko Niketic/PIXSELL

 

NACIONAL: Čak i u slučaju vaše pobjede, teško je očekivati da će SDP imati većinu u Gradskom vijeću, koliki bi vam to bio velik problem i kako biste ga riješili?

Mogu se složiti s vama, ali ne samo da će SDP-u biti teško skupiti većinu, nego će to biti teško i IDS-u. Morate računati da će dva ili tri vijećnika osvojiti HDZ, a prag bi mogli prijeći i Možemo! i Radnička fronta, a možda i Most te neke nezavisne liste. Tako da će vijeće biti vrlo šaroliko i doista će biti teško složiti stabilnu većinu. Pula je poznata po tome da u njoj dobro prolaze novoformirane stranke pa to očekujem da će se dogoditi i ovaj put. Pula je oduvijek bila grad bunta, rokerski grad.

NACIONAL: Pula je bila i industrijski grad, grad Uljanika, je li vam kao kandidatkinji SDP-a otegotna okolnost što mnogi upravo u SDP-u i vladi Zorana Milanovića vide jednog od glavnih krivaca za propast ovog brodogradilišta?

Uopće ne bježim od tih kritika i na njih odgovaram da kada smo mi jamstva davali, brodovi su se gradili. Jamstva se sigurno nisu davala bez veze, ali ključno je da su se brodovi gradili. Nažalost, sada se događa da svi polako počinjemo zaboravljati tu priču oko Uljanika i plasira nam se teza da će od brodogradilišta nešto biti. Voljela bih da je tako jer samo od turizma u Puli ne možemo živjeti, a industrija nam je propala. Jasan plan za oporavak brodogradilišta još uvijek ne vidim, ali vidim ogroman prostor koji stoji zapušten. Očigledno je da će cijeli postupak trajati niz godina, a iako se radi o privatnoj kompaniji, u nju je ulupano jako puno novca poreznih obveznika pa bi i građane trebalo nešto pitati što bi oni željeli napraviti s tim područjem.

NACIONAL: Spomenuli ste turizam, smatrate li da se Pula danas previše oslanja na turizam?

Pa voljela bih vam reći da je tako jer bi onda ljudi barem od nečega mogli živjeti, iako nisam pobornik razvoja turizma u kojem ljudi dva mjeseca iznajmljuju apartmane, a onda 10 mjeseci žive od toga, ali živimo u nekoj vrsti kapitalizma i liberalnoj ekonomiji pa ljudi mogu odabrati što će raditi i čime će se baviti. Nažalost, mi smo industriju izgubili, a istovremeno se nismo turistički pozicionirali kao Umag, Rovinj i Poreč. To je veliki problem jer nemamo turističku infrastrukturu poput hotela, pa imate situaciju da u centru grada gotovo da i nemate normalni, malo veći hotel. Možemo se usporediti sa Zadrom po broju stanovnika i prostornom veličinom i pritom ne želim uopće ulaziti u ono što je radio Božidar Kalmeta, ali teško mi je uopće usporediti kako se razvio Zadar, a kako Pula.

 

‘Pula je izgubila industriju, a istovremeno se nije turistički pozicionirala kao Umag, Rovinj i Poreč. To je veliki problem pa imate situaciju da u centru grada gotovo da i nemate normalni, malo veći hotel’

 

NACIONAL: Govorite da biste željeli da je Pula poput Zadra, a istovremeno ste protiv projekta gradnje golf-igrališta na Muzilu?

Jesam i reći ću vam zašto. Smeta me stav i države i IDS-a prema tom projektu jer građani Pule kada se jednom godišnje otvori Muzil, u tisućama krenu u šetnju tim područjem. Evidentno je da su ljudi željni tog prostora, čak i da se tamo samo prošeću. Uzmite primjer našeg poluotoka Verudele. Tamo je već godinama jedna naša hotelska kompanija i ništa se katastrofalno nije dogodio. Nitko to područje nije zatvorio, građani se normalno šeću i kupaju, bez obzira na to što su tamo hoteli. Nitko te plaže nije privatizirao niti su ograđene. Međutim, na Muzilu je aktualna vlast predvidjela megalomaniju. Prvo se postavlja pitanje tko će to realizirati? Vidimo na primjeru 20 puta manjeg projekta poput Hidrobaze, zainteresirani su bili ozbiljni investitori, ali ni te uvjete natječaja nisu mogli prilagoditi investitoru i lokalnoj zajednici. Kako će onda to napraviti na puno većem projektu na Muzilu? Predlažem da se prostor otvori i da se provede referendum i uvjerena sam da bi građani bili protiv golfa i protiv koncesije na 99 godina. Vjerujem i da velik broj građana želi da se tamo izgrade smještajni kapaciteti i da se otvore nova radna mjesta, ali ne na takav megalomanski način. Od toga ne bježim niti sam protiv bilo kakve gradnje na Muzilu.

NACIONAL: Ako budete izabrani za gradonačelnicu Pule, s čime biste bili zadovoljni na kraju svog prvog mandata?

Prvi cilj je da se probudi pulska industrija, ali i da se turistički održivo pozicioniramo. Želim da mlade obitelji više ne dolaze do stanova onako kako se to radi danas, a to je nažalost nelegalnim ulaskom u gradske stanove, dok grad uopće nema popis stanova niti ima popis tko u njima živi. Ne želim obećavati 1000 novih radnih mjesta, niti mi je jasno kako to netko može obećati jer to nije u mojoj nadležnosti. Ono što mogu napraviti je uložiti u veće potpore gospodarstvu i u potpore malim poduzetnicima kako bi oni zapošljavali više ljudi. I na kraju želim revitalizirati gradsku jezgru kako bismo život izuzev trgovačkih centara vratili u središte grada, ali da bi se to dogodilo treba srediti infrastrukturu i pročelja zgrada, da se građani osjećaju sigurno u centru Pule.

NACIONAL: Može li se na ovim lokalnim izborima narušiti vladavina IDS-a u Istri, kako u Puli, tako i na županijskom nivou?

Na županijskom nivou to će biti malo teže, ali ne i nemoguće, dok bi se na nivou gradova i općina to moglo dogoditi. Neće biti jednostavno jer kao što sam rekla na početku razgovora, IDS je postao interesna stranka o kojoj ovisi veliki broj ljudi. Na županijskoj razini je teže jer je ta razina za birače puno opipljivija. Najbolji primjer je puni profil Istarskog ipsilona, za koji će IDS preuzeti zasluge, a nikada ne bi bio zaključen projekt bez pomoći države. Na lokalnoj razini to je puno teže i tu mi se čini da SDP može napraviti dobar rezultat jer se već pokazao da može dobro vladati u nekim istarskim gradovima poput Umaga.

NACIONAL: Očekujete li možda suradnju IDS-a i HDZ-a u Puli, ali i na županijskoj razini?

Prošloga tjedna je bio Dan istarskog statuta koji se redovno obilježavao svečanom sjednicom skupštine Istarske županije. Ove godine poziv županijskim vijećnicima, ali ni meni kao saborskoj zastupnici nije stigao. Međutim, očito je stigao nekim saborskim zastupnicima HDZ-a i nekim ministrima u vladi. Ta prešutna koalicija je tu i od toga ne treba bježati. HDZ i IDS tako funkcioniraju i to nije dobro za građane Istre.

Komentiraj