Sanja Musić Milanović: “Porast debljine kod djece se smanjio, no pandemija bi mogla poremetiti situaciju”

Liječnica, epidemiologinja i prva dama Republike Hrvatske Sanja Musić Milanović u srijedu je za RTL istaknula kako se porast debljine u odnosu na 2015. smanjio, a u ožujku će otkriti rezultate nove studije o debljini kod djece.

“Znate da je 2003. godine bilo oko 20 posto naše djece u dobi od osam godina imalo previše kilograma, to nam je skočilo na 35 posto u 2015. i uspjeli smo se u tome zadržati”, rekla je Sanja Musić Milanović te izrazila strah da bi rezultati u sljedećem istraživanju kojeg rade za dvije godine pandemija mogla poremetiti tu stagnaciju.

S obzirom na podatke “Europske inicijative praćenja debljine u djece za Hrvatsku” debljina je u dječjoj dobi postala sve češća pojava koja pogađa zabrinjavajući broj djece u Hrvatskoj.

Podaci su pokazali da je kod djece u dobi od osam do devet godina primijećen porast prekomjerne tjelesne mase i debljine s 20,8 na 34,9 posto. Također, podaci su pokazali da čak 22,9 posto djece u dobi od osam godina ne doručkuje svakodnevno, ali i da većina djece ne jede voće i povrće svaki dan, povrće čak 82,8 posto, a voće 66,5 posto djece.

Komentiraj