Sanja Juras: “Napad u Maksimiru pokušaj je teškog ubojstva”

Ni dva dana nakon što je posve šturo izvijestila o užasavajućem napadu vatrom na čovjeka u Maksimiru, zagrebačka policija ne može dodati ništa novo prvotnoj informaciji koju je objavila u nedjelju, prema kojoj je “u parku 50-godišnjak teško ozlijeđen na način da je zadobio opekline te mu je liječnička pomoć pružena u Klinici za traumatologiju”.

Homofobni motivi: U Maksimiru napadnut muškarac, pokušali su ga zapaliti

“Kriminalistička obrada traje. Nemamo ništa novo. Istražujemo u nekoliko pravaca, ali ne želimo nagađati. Čim budemo znali nešto više, javit ćemo vam se”, izjavila je u utorak prije podne za nacional.hr glasnogovornica Policijske uprave zagrebačke Marija Goatti.

Aktivisti pak zahtijevaju hitan pronalazak počinitelja i kvalifikaciju napada kao “teškog ubojstva u pokušaju”. “Zahtijevamo da se počinitelji hitno pronađu, te da se ovaj slučaj sankcionira sukladno odgovarajućem zakonodavstvu, prema Kaznenom zakonu, kao zločin iz mržnje. Riječ je, uvjereni smo, o teškom ubojstvu u pokušaju, i to zbog stjecaja više kvalifikatornih okolnosti, jer je riječ o okrutnom i podmuklom napadu motiviranom mržnjom prema osobama LGBT orijentacije”, kazala je za nacional.hr Sanja Juras iz lezbijske udruge Kontra.

Juras međutim upozorava na “sistemsko nasilje” nad osobama LGBT zajednice, koje dožive i nakon što budu žrtve fizičkih napada. “Ovakvi slučajevi rezutat su neadekvatnog postupanja institucija, policije, državnog odvjetništva i sudova, u slučajevima nasilja nad LGBT osobama”, nedvosmisleno tvrdi Sanja Juras.

Najčešće, tvrdi ona, “napadi poput ovoga prođu tek s prekršajnim ili čak i nikakvim postupkom, a žrtve bivaju odvraćane od prijavljivanja nasilja, ili se takvo nasilje krajnje neadekvatno tretira tek prekršajno, kao da je riječ o vožnji bez karte u tramvaju”.

Ona upozorava da “sistemsko i sustavno nasilje koje doživljavaju LGBT žrtva nakon što prožive fizičko, odnosno psihičko nasilje” nastupa zato što žrtve ne dobivaju primjerenu institucionalnu zaštitu kakvu bi im policija, državno odvjetništvo i sudovi bili dužni pružiti. Umjesto toga, nasilje protiv njih institucionalno se bagatelizira i minimizira, ili tako što se žrtve obeshrabruje od prijavljivanja, ili tako što nasilje iz mržnje, umjesto po Kaznenom zakonu, biva sankcionirano minornim prekršajnim kaznama od nekoliko stotina kuna, ili čak – običnim “isprikama”.

Pritom, Kazneni zakon prepoznaje nasilje iz mržnje, i jasno definira kazneno djelo nasilja motiviranog mržnjom zbog spolne orijentacije. “No u ovakvim slučajevima, nažalost, Kazneni zakon naprosto se ne primjenjuje”, ocjenjuje Juras.

Da se to promijeni, naglašava, “potrebna je prije svega politička volja” i “jasna odlučnost institucija da nedvosmisleno sankcioniraju takvu vrstu nasilja”. “Govorimo, prije svega, o postupanju policije, a potom i državnog odvjetništva i sudova. Nasilje protiv LGBT osoba mora biti sankcionirano sukladno njegovoj društvenoj opasnosti, naročito zato što zakonska podloga postoji. No ona se sada, naprosto, ne koristi, a zakoni se ne provode”, kazala je Sanja Juras za nacional.hr.

Na pitanje je li sada situacija teža nego što je bila, i može li se govoriti o nekom konkretnom razdoblju kada je država učinkovitije sankcionirala nasilje nad LGBT osobama, Sanja Juras odgovorila je kako je teško govoriti o razdobljima. “Jasno je, međutim, da nasilje raste kada počinitelji shvate da neće biti kažnjeni, a žrtve da neće dobiti pomoć. O tome sada govorimo. Situacija je izrazito teška”.

Reagirao je i Zagreb Pride, udruga LGBT zajednice, poručujući u priopćenju kako je riječ o “najstrašnijem napadu na hrvatsku LGBTIQ zajednicu u posljednjih 20 godina”. “Užasnuti smo brutalnim napadom na 50-godišnjeg muškarca homoseksualne orijentacije kojeg su, prema medijskim navodima, napale dvije osobe u parku Maksimir koje su ga zapalile zapaljivom tekućinom”, poručili su, dodajući da se napad dogodio zbog “čiste homofobne mržnje”.

“Ne želimo da ovakvo homofobno nasilje ostane neprocesuirano. Stoga, Zagreb Pride od zagrebačke kriminalističke policije traži da hitno pronađe počinitelje i podigne kaznenu prijavu za odgovarajuće kazneno djelo u svezi sa zločinom iz mržnje”, stoji u priopćenju Pridea.

Od policije i ostalih pravosudnih službi zahtijevaju i traže da dosljedno primjenjuju Europsku direktivu o zaštiti žrtava kaznenih djela, kako bi smanjili sekundarnu viktimizaciju.

Također traže od policije hitnu i oštru reakciju kako bi se svi zagrebački javni prostori, parkovi, trgovi i ulice zaštitili od napada na građane od strane “desničarskih bandi”.

“Desničarsko nasilje u javnom i Internet prostoru ne trpi samo LGBTIQ zajednica, već i srpska, afrička i romska zajednica u Hrvatskoj, te izbjeglice i migranti”, navode u priopćenju.

Pozvali su napadnutog 50-godišnjaka da im se obrati ukoliko želi bilo kakav oblik direktne pomoći te mu nude i besplatnu pravnu i psihološku pomoć.

“Svatko u ovom društvu, pa i gej muškarac, ima pravo slobodno šetati javnim parkom iz kojeg god razloga to želi: nadisati se svježeg zraka, čekati prijatelja ili dogovoriti dejt. Gejevi nisu zbog svog postojanja krivi nizašto. Desničarske bande jesu”, smatraju iz Pridea.

Udruga Zagreb Pride već se više od desetljeća bavi praćenjem i suzbijanjem zločina iz mržnje u Hrvatskoj, no ističu kako je ovaj napad u Maksimiru “nešto najgore do sada”.

 

Komentiraj