Saniraju se posljedice nezapamćene poplave u Rijeci

Nezapamćena količina kiše sinoć je u samo nekoliko sati na ulicama Rijeke izazvala potpuni kaos. Bujične poplave odnijele su i jedan život, a vatrogasci su imali stotine intervencija. Od sinoć traje sanacija posljedica strašnog nevremena.

Izmjeren je apsolutni rekord u dnevnoj količini oborina na riječkom području. Od jučer do danas u 14 sati palo je 296 litara kiše po četvornome metru. To je više od prosječne količine za cijeli rujan koja iznosi 175 litara, ali i od ukupne količine kiše koja je u Rijeci pala u posljednja gotovo tri mjeseca.

Kiša epskih razmjera sručila se na Rijeku. Sinoćnja slika grada sve je ostavila u šoku. Obilna kiša, bujične poplave, zarobljeni u automobilima, spašavanje ljudi i imovine.

I dok su građani iz divlje bujice izvlačili jednog čovjeka, nedaleko od tog mjesta, ispod zaustavljenog osobnog vozila, pronađeno je tijelo muškarca. Policija još utvrđuje njegov identitet i uzrok smrti.

Prodrla je voda u gotovo sve prostore u središtu grada, slijevala se s krovova. Tijekom noći odrađeno je stotinu intervencija.

Dan poslije voda se povukla, posljedice nevremena izašle su na vidjelo. Zvuk sirena još odjekuje gradom. Poplavljeni su i uništeni gotovo svi prizemni prostori.

Pod 20-ak centimetara vode su i gradski muzeji – Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Palača šećera.

“Nešto je stradalo tehnike, kompjutorske opreme, ali najviše knjiga, naših publikacija za kojima žalimo i koje nećemo moći spasiti, izjavio je Ervin Dubrović, ravnatelj Muzeja grada Rijeke.

Građevinska škola danas je bila zatvorena za učenike. Voda je prodrla i u dvije riječke gimnazije u središtu grada. Neki prostori su izvan funkcije, ali nastava nije odgođena.

“Nastava teče normalno. I sutra će teći normalno osim što prostore, učionice i knjižnicu nećemo moći koristiti dok se ne saniraju, izjavio je Henry Ponte, ravnatelj Gimnazije Andrije Mohorovičića.

Štetu je pretrpjelo i Sveučilište. Voda se slijevala kroz zgradu rektorata. Šteta od poplave sanira se i u riječkoj bolnici.

“Imamo čitav niz manjih oštećenja koja nisu utjecala na radne procese. Nije bilo problema što se tiče pružanja medicinskih usluga jučer, a i danas nastavljamo raditi potpuno normalno, izjavio je Alen Ružić, ravnatelj KBC-a Rijeka.

Poplava u Rijeci ponovno je nametnula pitanje sustava odvodnje i održavanja šahtova.

“Nažalost, sustav oborinske odvodnje kakav god on bio ne može biti dimenzioniran na ovakvu količinu padalina. I da je sve bilo čisto, ta količina vode jednostavno ne bi mogla proći kroz sustav, istaknuo je Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke.

Iz Grada kažu da će pomoći korisnicima gradskih poslovnih prostora u saniranju štete.

Komadina: Ovakvo što još nismo doživjeli

Zlatko Komadina, primorsko-goranski župan kazao je da je sjeverni Jadran poznat kao najkišovitiji dio Hrvatske, ali da ovakvo što još nisu doživjeli.

“Bujične poplave, konfiguracija terena i 300 litara kiše stvorilo je poplave. Na žalost, klimatska priča je takva, nadamo se da će kiše biti manje, ali padat će dva dana.

Na pitanje kakvu pomoć građani mogu očekivati, rekao je da proglašenje elementarne nepogode nije moguće, ali pomaže se, a pomoć je ponudilo i Ministarstvo. Danas u 17 škola nije bilo nastave, a sutra će se normalno održati.

“Od voda nema previše štete, samo blato, kazao je na pitanje o pomoći građanima na sanaciji štete nakon poplava.

Nevrijeme je pogodilo i Istru, posebno njezin središnji i sjeverni dio. Zbog klizišta i odrona neka su sela na Pazinštini i dalje odsječena. Područje oko Buzeta i Pazina jutros je bilo bez vode. Situacija je sada uglavnom pod kontrolom.

Potop u Rijeci! U bujici poginuo muškarac, vatrogasci zatrpani pozivima. Filipović: “Ostanite kod kuće!”

Komentiraj