Šangaj: U promet puštena autonomna linija podzemne željeznice

Screenshot YouTube

U velegradu Šangaju je nedavno u promet pušten autonomni vlak podzemne željeznice. Vlak prometuje samo na jednoj liniji (Metro Line 15) te je riječ o najmodernijem i najnaprednijem sustavu ovakve vrste u Kini.

Osim automatiziranog sustava prolaska na perone podzemne željeznice, putnici u ovaj vlak ulaze bez problema i čekanja. Brojni laserski senzori kontroliraju i veće gužve na stanicama, dok slični senzori i drugi sustavi  jamče sigurnost brze vožnje na zadovoljstvo svih korisnika javnog prijevoza. Najmlađe najviše veseli što mogu doći do samog početka vlaka i bezbrižno promatrati kretanje metroa kroz tunele. Linija Metro Line 15 ima duljinu od 42 kilometara i uskoro se očekuju slični projekti i u drugim kineskim urbanim područjima.

Podsjetimo kako kineske državne i gradske vlasti snažno podupiru projekte, koji se temelje na autonomnom transportu. Brojne tvrtke su u velegradovima predstavile usluge autonomnog taxija, a što se tiče javnog prijevoza u nekoliko gradova su uvedeni autonomni tramvaji na kotačima. Tramvaji prometuju na nekoliko rubnih gradskih linija, vanjskim dizajnom su slični  onima u zagrebačkom sustavu javnog prijevoza i kreću se na označenim magnetskim trakama, koje osim potpore 5G sustava, osiguravaju uvjete za kretanje na velikim prometnicama.

Komentiraj