Sandra Torres vodi na predsjedničkim izborima u Gvatemali

Kandidatkinja lijevog centra Sandra Torres u prvom krugu predsjedničkih izbora u Gvatemali vodi za više od sedam postotnih bodova ispred najbližeg konzervativnog konkurenta Alejandra Giammatteija, pokazuju rezultati nakon prebrojanih glasova na 20 posto biračkih mjesta.

Sandra Torres iz Stranke nacionalnog jedinstva i nade i bivša prva dama Gvatemale prema preliminarnim rezultatima izbornog povjerenstva dobiva 23,33 posto glasova, dok drugoplasirani Giammattei osvaja 15,70 posto.

Za pobjedu u prvom krugu kandidat mora osvojiti više od 50 posto glasova, a s obzirom na sudjelovanje 19 predsjedničkih kandidata izvjesno je sučeljavanje dva kandidata s najviše osvojenih glasova u drugome krugu, predviđenom za 11. kolovoza.

Birališta su otvorena u nedjelju u Gvatemali za parlamentarne i prvi krug predsjedničkih izbora, nakon kampanje obilježene prijetnjama smrću i isključenjem vodeće protukorupcijske sutkinje koja je nakon prijetnji izbjegla iz zemlje.

Osam milijuna birača pozvano je izabrati 160 zastupnika, 340 gradonačelnika i 20 predstavnika parlamenta. Međutim, sva pozornost usmjerena je na izbor šefa države s mandatom od pet godina, u zemlji obilježenoj korupcijom, nasiljem i bijedom.

Izbore osigurava 40 tisuća policajaca, ali su morali biti prekinuti u općini na istoku zemlje gdje su vrlo aktivni trgovci drogom zbog prijetnji smrću lokalnim izbornim vlastima.

Prema anketama, među glavnih pet kandidata najviše izgleda za pobjedu ima upravo Sandra Torres, koja je postala poznata u razdoblju od 2008. do 2012. tijekom mandata njezinog tadašnjeg supruga Alvara Koloma, kada je bila koordinator Savjeta za socijalna pitanja.

Torres (64) je u kampanji obećala poslati vojsku na ulice kako bi se suprotstavila nasilju te se boriti protiv siromaštva jačanjem socijalnih programa.

Ranije ankete Torres su davale oko 20 posto glasova, ispred veterana desnice Alejandra Giammatteija s oko 14 posto. Međutim, u drugome krugu, prema anketama, pobijedit će je Giammattei.

Komentiraj