Sandra Švaljek kaže da se vrhunac inflacije očekuje tijekom ljeta, ali i manji rast cijena prema kraju godine

Zamjenica guvernera HNB-a Sandra Švaljek komentirala je u ponedjeljak za N1 najavu obveze ugradnje solara za javne zgrade. Objasnila je da je plan Repower Europe nužan i podrazumijeva smanjenje ovisnosti o fosilnim gorivima.

“Ovaj rat u Ukrajini nas je malo osvijestio koliko smo zanemarili ovisnost o plinu i naftu iz Rusije, ali i koliko smo se sporo prilagođavali na tu klimatsku tranziciju koja nam postaje neminovnost. Umjesto 150km3 iz Rusije ćemo moći uvoziti samo 50km3. Trećinu. Uvozit ćemo ukapljeni plin iz drugih zemlja, sjeverne Afrike, Amerike… To znači brži prijelaz na alternativne izvore energije, ali i smanjenje potrošnje energije”, objasnila je i dodala da su, da bi se taj plan ostvario, potrebne i uštede energije.

Sandra Švaljek je za N1 rekala da će takav plan najvjerojatnije značiti i nešto skuplju tranziciju, ali to je kratkoročni efekt koji će se izgubiti, poručuje. Govoreći o tome treba li država subvencionirati ugradnju solarnih sustava, zamjenica guvernera HNB-a rekla je: “Treba reći da te mjere suzbijanja onečišćenja u dugom roku donose koristi. Velike su investicije na početku, ali one donose uštede za one koji primjenjuju takve mjere. Te mjere zahtijevaju i određenu državnu intervenciju na početku implementacije.”

Komentirajući skok cijena energije i plina, Sandra Švaljek je rekla da se tijekom ljeta očekuje vrhunac inflacije. No, kaže, očekuje se i to da rast cijena prema kraju godine bude manji. Pojasnila je da su cijene porasle već prošlog ljeta i da ‘nema više prostora za daljnji rast cijena’.

Na pitanje može li nešto zaustaviti naš ulazak u eurozonu, ona kaže kako misli da ne. “Prilično je sigurno da ćemo mi ispuniti sve kriterije”, zaključila je Sandra Švaljek.

Komentiraj