Sandra Šikić: “U tijeku su sastanci o otvaranju dodatnog punkta za cijepljenje u Zagrebu”

Sandra Šikić s Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” u srijedu je u ‘Novom danu’ N1 televizije komentirala masovno cijepljenje građana protiv covida-19 na Zagrebačkom velesajmu.

U utorak je u jednom danu procijepljen najveći broj ljudi. “Što se tiče nastavka cijepljenja, bilo bi izvrsno da možemo napraviti planove, ali ovisi o distribuciji proizvođača cjepiva. Kad dobijemo količine, možemo napraviti plan i obavijestiti građane što je dostupno i kad mogu doći”, rekla je Sandra Šikić.

Izrazila je žaljenje zbog jučerašnjeg kaosa na Zagrebačkom velesajmu. “Izuzetno nam je žao da je jučerašnji dan, osim velikog broja procijepljenih građana, doveo do nervoze i nepovjerenja, radimo na svakom koraku da se takve situacije ne ponove, apeliram na građane da na termin dolaze neposredno prije zakazanog vremena, desetak minuta je sasvim dovoljno, da ne dolaze oni koji nisu dobili termin i svi koji su pozvani bit će cijepljeni taj dan kao što je i planirano”, poručila je.

Sandra Šikić je dodala da je cijepljenje jedna od najvažnijih preventivnih mjera i sigurno je glavni strateški cilj procijepiti što veći broj ljudi u što kraćem vremenu. Otvaranje novog punkta za cijepljenje, dodala je, vrlo je kompliciran organizacijski proces.

“U tijeku su sastanci, radi se o jednom izuzetno zahtjevnom poslu, sam prostor nije jedini čimbenik, najvažniji je faktor je ljudski dio priče, medicinski kadar, liječnici, sestre, tehničari i čitav niz drugih djelatnika koji rade na organizaciji da bi sve teklo kako treba, da bi svaki cijepljeni građanin bio upisan u platformu i da bi sve skupa bilo transparentno. Osim ovog mjesta cijepljenja, treba voditi brigu o dodatnoj logistici, čitav je niz faktora koje treba osigurati da bi cijepljenje u najvećem gradu u Hrvatskoj teklo glatko i da ne gledamo gužve, nervoze građana, koje stvara dodatno nepovjerenje u sustav”, objasnila je Sandra Šikić.

Po jučerašnjim gužvama, kaže, vidi se da građani najviše vjeruju cjepivu Pfizer. “Ali iz svih izvješća relevantnih agencija, sva su cjepiva, i AstraZeneca i Pfizer i Moderna, a uskoro i Johnson – učinkovita. Rizik dobivanja bolesti je puno manji”, rekla je i zaključila da u četvrtak kreće cijepljenje učitelja i djelatnika vrtića u Gradu Zagrebu.

Komentiraj