Sandra Benčić premijeru: “Da je aktivizam nešto loše vjerojatno vas je naučio vaš prijatelj Orban”

Premijer Andrej Plenković odbacio je u srijedu ocjenu Sandre Benčić (Možemo) da namjerno oteže s izborom predsjednika Vrhovnog suda izrazivši žaljenje što predsjednica Vrhovnog suda nije Ksenija Turković, potpredsjednica Europskog suda za ljudska prava, koja je bila prvi izbor.

“Meni je žao da nova predsjednica Vrhovnog suda nije Ksenija Turković, potpredsjednica Europskog suda za ljudska prva, koja je bila prvi pravi izbor i oko koje bi postigli ovdje konsenzus još u veljači prije profesorice Đurđević”, kazao je Plenković u Saboru.

„A znate zašto nije izabrana? Ne zato što je ja kao netko iz kuta parlamentarne većine ne bi htio, naprotiv, nego zato što je netko nije htio predložiti. Nakon što je ponudio to, a kada je ona kazala ‘može’ u zakonitoj proceduri i uz širu privolu, više je nije htio predložiti”, dodao je Plenković osporivši da usporava proces izbora predsjednika Vrhovnog suda.

Kao da namjerno ili s određenim ciljem otežete s izborom predsjednika Vrhovnog suda, ima li to veze s ocjenom suca Dobronića da je Vlada propustila u aferi Agrokor likvidirati faktoring društva, upitala je Benčić premijera.

Plenković je ponovio da HDZ nema ništa protiv suca Radovana Dobronića, kao i da je Zlata Đurđević bila kandidatkinja u nezakonitoj proceduri. Kazao je i kako mu je dosta stalnog imputiranja o HDZ-ovom pravosuđu.

„Radimo proces, konzultacije i odlučit ćemo”, zaključio je te poručio zastupnicima Možemo da uživa gledati „kako je NGO aktivizam transformiran u političke stranke”.

„Vaš odgovor uvijek je NGO aktivizam, gdje je NGO aktivizam nešto loše, a to vas je vjerojatno naučio prijatelj Orban”, uzvratila je Benčić.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner