Sanders pobijedio u Aljaski i Washingtonu

FaH

Kandidati Demokratske stranke za predsjedničku nominaciju Bernie Sanders i Hillary Clinton u subotu su se na stranačkim predizborima borili za naklonost glasača u tri američke savezne države, Washingtonu (daje 118 delegata), Aljaski (20) i Havajima (34).
Prema dosadašnjim rezultatima sa glasačkih mjesta, Sandersu se predviđa uvjerljiva pobjeda u Aljaski i Washingtonu, od preko 70 posto glasova. Također, očekuje se da će slaviti i u Havajima.

“Nemojte slušati one koji vam govore kako ne možemo osvojiti stranačku nominaciju i potom pobijediti na predsjedničkim izborima. Naša kampanja je u uzlaznoj putanji,  i to svi vide”, kazao je Sanders svojim pristalicama na skupu u Madisonu, država Wisconsin.  A sljedeći predizbori su 5. travnja baš u Wisconsinu. Tamo se Demokrati bore za podršku 96 delegata, a Republikanci za 42 delegata.

Uoči predizbora u Washingtonu, Aljaski i Havajima Hillary Clinton (68) imala je uvjerljivo vodstvo. Bivša državna tajnica i nekadašnja prva dama SAD-a ima potporu 1.690 delegata, dok Sanders može računati na 946 delegata.  Ukoliko želi dostići Hillary Clinton morat će pobjeđivati sa velikom razlikom, jer se delegati kod Demokrata biraju proporcionalnim sustavom.

Iako istaknuti Demokrati pozivaju Sandersa da se povuče iz utrke, 74-godišnji senator iz Vermonta to odbija. Sandersu na ruku ide velika posjećenost njegovih predizbornih skupova i sve više novca za kampanju, koji dolazi od raznih donatora. Skupio je 140 milijuna dolara, a s tim novcem može se natjecati sve do stranačke konvencije. Demokratska konvencija na kojoj će i službeno biti izabran kandidat za američke predsjedničke izbore održat će se od 25. do 28. srpnja u Philadelphiji, a potrebno je imati podršku 2.383 delegata.

Milijarder Donald Trump uvjerljivo vodi u utrci za republikanskog kandidata, na dosadašnjim stranačkim predizborima skupio je 739 delegata. Slijedi ga senator iz Teksasa Ted Cruz sa 465 delegata, dok guverner Ohija John Kasich, čija je majka Hrvatica, zasad ima 143 delegata. Za nominaciju Republikanske stranke potrebno je skupiti 1.237 delegata. Republikanska konvencija održat će se od 18. do 21. srpnja u Clevelandu.

Mjesec travanj vrlo je važan u kalendaru predizbora. Naime, 19. travnja odlučuju birači u državi New York (Demokrati 291 delegat – Republikanci 95), a 26. travnja u Pennsylvaniji (Demokrati  210 – Republikanci 71) i Marylandu  (Demokrati 118 –  Republikanci 38).

Američki predsjednički izbori bit će održani u utorak, 8. studenoga.

Komentiraj