Bernie Sanders pozvao je demokrate da za novu predsjednicu izaberu Hillary Clinton koja bi nominaciju trebala prihvatiti u četvrtak, prenose u utorak agencije.

Guverner iz Vermonta i protukandidat Clinton u stranačkim predizborima doživio je trominutne ovacije kada je izašao na pozornicu demokratske konvencije u Philadelphiji.

“Hillary mora postati iduća predsjednica SAD-a”, rekao je Sanders praćen ovacijama tisuća okupljenih članova Demokratske stranke.

Prva dama Michelle Obama također je izazvala oduševljenje zbog govora u kojem je kritizirala republikanskog kandidata Donalda Trumpa.

“Nemojte nikome dopustiti da vam govori kako ova zemlja više nije velika, da je treba ponovno učiniti velikom”, rekla je Michelle misleći na Trumpov slogan “Učinimo Ameriku ponovno velikom”.

“Jer ona je, upravo sada, najveća zemlja na svijetu”, istaknula je supruga aktualnog predsjednika Baracka Obame.

Prva dama istaknula je odvažnost Hillary Clinton koja se nepokolebivo borira nastojeći “razbiti stakleni plafon” (nevidljive prepreke za napredovanje žena u društvenom životu).

“Zahvaljujući Hillary Clinton, moje kćeri i sva naša djeca odsad smatraju normalnim da jedna žena može postati predsjednicom SAD-a”, zaključila je Michelle Obama.

Ranije na konvenciji Sandersovi pristaše zviždali su svaki put kada je spomenuo Hillary Clinton koja bi demokratsku nominaciju za izbore u studenome trebala prihvatiti u četvrtak.

Kada ih je u završnom govoru pozvao da podupru donedavnu suparnicu za predsjednicu, sljedbenici su u zrak digli plakate s njegovim imenom i izgovarali njegovo ime.

Neki su plakali, a drugi su simbolički zalijepili usta trakom na kojoj je pisalo “nijemi”.

“Dok Donald Trump vrijeđa jednu skupinu za drugom, Hillary razumije da je naša različitost naša najveća snaga”, istaknuo je Sanders.

“Ako mislite da ovi izbori nisu važni, da bi trebali ostati doma, razmislite o tome koga Donald Trump želi kandidirati za suce vrhovnog suda i što bi to značilo za građanske slobode, prava i za budućnost naše zemlje”, dodao je.

Kontroverze oko pristranosti stranačkog vodstva  i favoriziranja Hillary Clinton pogodile su u nedjelju Demokratsku stranku uoči nacionalne konvencije u Philadelphiji.

Čelnica stranke Debbie  Wasserman Schullz  dala je ostavku nakon što su objavljeni e-mailovi koji pokazuju da je stranačko vodstvo tijekom predizborne kampanje favoriziralo Clinton u odnosu na Sandersa.

Hakirani mailovi Demokratskog nacionalnog odbora (DNC) prošle godine potvrđuju pristranost  za koju je Sanders dugo vremena optuživao stranačko vodstvo.

No, čini se da guverner iz Vermonta nije dopustio da skandal s e-mailovima zasjeni njegovu poruku biračima.

“Hillary Clinton će biti izvrsna predsjednica i ponosan sam što sam s njome večeras ovdje”, rekao je.

Oko 50.000 ljudi, među kojima 5000 stranačkih delegata očekuje se na četverodnevnoj demokratskoj konvenciji koja završava u četvrtak kada će Hillary Clinton i službeno prihvatiti stranačku nominaciju za novog američkog predsjednika.

Ispitivanje javnog mišljenja koje je objavio CNN/ORC u ponedjeljak pokazuje da Trump ima vodstvo od tri postotna boda pred Clinton.

Komentiraj