Sanchez sastavio proeuropsku i većinski žensku vladu

epa

Španjolski socijalist Pedro Sanchez, koji je na vlast došao nakon pada vlade konzervativca Mariana Rajoya, predstavio je u srijedu novu proeuropsku vladu u kojoj su žene u većini.

S jedanaest žena i šest muškaraca, ovo je španjolska vlada s najvećim brojem žena dosad.

Ona je ujedno i vlada s najmanjom potporom u parlamentu od ponovne uspostave demokracije. Socijalistička stranka raspolaže sa samo 84 od 350 zastupničkih mjesta pa će ovisiti o manevarskom prostoru koji će joj ostaviti radikalno lijeva stranka Podemos, baskijski nacionalisti i katalonski separatisti koji su glasali za nepovjerenje Rajoyu.

U jeku priprema Velike Britanije za izlazak iz EU-a i dok Italija dobiva euroskeptičnu vladu, španjolska vlada je izrazito proeuropski usmjerena.

Tako je Sanchez (46), bez iskustva u vlasti, imenovao bivšeg predsjednika Europskog parlamenta, Katalonca Josepa Borrella za ministra vanjskih poslova, a ravnateljicu za proračun Europske komisije Nadiu Calvino za ministricu gospodarstva.

Prvi španjolski astronaut Pedro Duque bit će ministar znanosti.

Carmen Calvo, ministrica kulture od 2004. do 2007., bit će potpredsjednica vlade i ministrica za ravnopravnost spolova.

Sanchez je odlučio postaviti žene na važna mjesta, pa se domaći tisak pita ne bi li vijeće ministara trebalo preimenovati u vijeće ministrica.

Bivša državna tužiteljica za slučajeve terorizma Dolores Delgado preuzima ministarstvo pravosuđa, a bivša sutkinja Vrhovnog suda Margarita Robles ministarstvo obrane. Isabel Celaa će biti zadužena za prosvjetu, Magdalena Valerio za rad a Carmen Monton za zdravstvo.

U Sanchezov gospodarski tim uz Nadiu Calvino ulazi i Maria Jesus Montero, koja će biti zadužena za financije. Njihova će glavna zadaća biti, rekao je prošli tjedan, “poštovati europske obveze” u vezi s javnim deficitom.

Treći čovjek PSOE-a Jose Luis Abalos je zadužen za javne radove, a bivši sudac Fernando Grande-Marlaska za unutarnje poslove.

Sa separatističkom katalonskom vladom Quima Torre pregovarat će Meritxell Batet, 45-godišnja Barcelonka koja je imenovana ministricom teritorijalne uprave.

Komentiraj