Sánchez napustio Barcelonu bez susreta s Torrom

Španjolski premijer Pedro Sánchez napustio je u ponedjeljak Barcelonu, gdje je bio u jednodnevnom posjetu policiji, bez da se sastao s katalonskim predsjednikom vlade Quimom Torrom koji ga je nekoliko puta pozvao da se susretnu.

Sánchez se Torri nije javljao na telefon niti ga je obavijestio o svom dolasku no poslao mu je pismo u kojem ja zatražio da jasno osudi nasilje tijekom prosvjeda posljednjih dana. Torra je još ranije osudio nasilje a katalonski ministar unutarnjih poslova Miquel Buch s konferencije za medije je kritizirao Sánchezovo ponašanje kao nekorektno.

Španjolski premijer je posjetio zgradu španjolske policije u Barceloni gdje je pohvalio policajce „za profesionalizam i predanost javnoj službi“. „Kriza nije završila. Moramo ustrajati“, napomenuo je Sánchez. Na izlazu iz zgrade, koji su tijekom vikenda ukrasili zagovornici jedinstva Španjolske donoseći cvijeće i španjolske zastave, Sáncheza su dočekali zvižduci više desetaka prosvjednika. „Sloboda političkim zatvorenicima“, vikali su mu zagovornici nezavisnosti Katalonije.

Premijer je zatim posjetio dvije bolnice gdje se oporavljaju policajci ozlijeđeni tijekom sedmodnevnih prosvjeda protiv osuđujućih presuda katalonskim dužnosnicima. Ondje su mu i neki zaposlenici bolnice zviždali pozivajući na oslobođenje osuđenih na 9 do 13 godina zatvora.

Platforma „Demokratski tsunami“ organizirala je manji prosvjedni skup na kojem su prosvjednici sjedili na tlu s podignutim natpisima na engleskom jeziku „Španjolska, sjedni i razgovaraj“. Odbori za obranu Republike (CDR), organizacija za nezavisnost, otpočela je prosvjed ispred zgrade katalonskih unutarnjih poslova gdje stotine prosvjednika puštaju u zrak šarene balone napunjene bojom. Ispred njih se nalaze željezne ograde na prilazu zgradi. Balone s bojom puštaju prema fasadi zgrade nastojeći ju umrljati bojom. CDR već danima traži ostavku Bucha, šefa unutarnjih poslova, zbog slanja katalonske policije na prosvjednike.

Potpredsjednica španjolske vlade Carmen Calvo rekla je u Madridu da se premijer Sánchez ne namjerava sastati s Torrom jer katalonski predsjednik vlade ponavlja kako namjerava organizirati novi refendum u Kataloniji i „zato što nije pokazao niti jedan znak“ da je spreman poštivati španjolski ustav.

Njihove pozicije su oprečne te nije izgledno da bi se približile niti tijekom eventualnog sastanka.

Torra je u petak rekao kako će u nadolazećim tjednima braniti ideju organiziranja novog referenduma preko kojeg bi mogla biti uspostavljena republika Katalonija do kraja njegovog mandata u prosincu 2021. Napominje kako su mu Katalonci dali mandat za to kada su na izborima u prosincu 2017. najviše glasova dali trima katalonskim strankama koje u parlamentu u Barceloni drže 70 od 135 mjesta.

Sánchez je pak istaknuo prošli tjedan kako španjolski ustav ne dopušta referendum u Kataloniji te da se može razgovarati samo unutar zakonskog okvira. Odbija i ideju amnestije za osuđene katalonske dužnosnike te kaže da oni moraju odslužiti zatvorske kazne zbog kršenja zakona.

Dolazak u Barcelonu u ponedjeljak bio je prvi Sánchezov posjet Kataloniji, autonomnoj pokrajini sa 7,5 milijuna stanovnika na sjeveroistoku Španjolske, nakon što je prije tjedan dana Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih čelnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godina. Oni su u listopadu 2017. organizirali referendum o nezavisnosti pa proglasili republiku Kataloniju, koja nije zaživjela u stvarnosti.

Nakon toga su počeli prosvjedi u kojima je dosad ozlijeđeno oko 600 osoba od čega 288 policajaca.

Gradske vlasti Barcelone procijenile su kako je na poprištu sukoba nastala šteta od oko 2,5 milijuna eura. Španjolski ministar unutarnjih poslova Fernando Grande-Marlaska izvijestio je kako je oštećeno 267 policijskih vozila.

Bile su privedene 194 osobe od čega ih je dosad 104 izvedeno pred suca. Pritvoreno, bez mogućnosti plaćanja jamčevine, ih je 28.

U katalonskim gradovima i u ponedjeljak se odvijaju prosvjedi.

Komentiraj