Sanchez i Plenković: “Hrvatska i Španjolska surađivat će na projektu nuklearne fuzije”

U Zagreb je prvi put od proglašenja hrvatske samostalnosti doputovao španjolski premijer. Pedra Sancheza primili su premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

Plenković je na konferenciji za medije nakon sastanka zahvalio Sanchezu na posjetu Hrvatskoj. “Drago mi je da je današnji susret bio sadržajan i kvalitetan”, rekao je i dodao kako su razgovarali o jačanju odnosa dviju zemalja.

“Hrvatska je prije nekoliko tjedana uključila u suradnju MED 9, devet9 članica EU koje su na Sredozemlju i taj će forum služiti za unaprjeđivanje suradnje u nizu područja, posebice ključnih globalnih pitanja – nezakonitih migracija, klimatskih promjena te za niz sigurnosnih i razvojnih tema”, dodao je.

Plenković kaže kako se veseli suradnji sa Španjolskom u industriji turizma koja je vrlo važna i toj zemlji.

Kao važan projekt istaknuo je i projekt DONES o nuklearnoj fuziji i čistim oblicima energije u kojem sudjeluju stručnjaci s Instituta Ruđer Bošković.

“Hrvatska i Španjolska imaju razmjenu od oko milijardu eura. Smatramo je da je to dobro, no imali smo oscilacija tijekom COVID krize. Danas smo razgovarali kako da unaprijedimo suradnju, kako da naš privatni sektor što bolje surađuje”, istaknuo je premijer.

Govorili su i o procesu proširenja EU. Plenković kaže kako Sanchez jako dobro poznaje situaciju u BiH te u ostalim zemljama regije.

Plenković je kazao i kako ga je Sanchez pozvao na posjet u Madrid.

I Pedro Sanchez je zahvalio na pozivu i dobrodošlici. Kazao je kako će iduće godine biti godišnjica uspostave diplomatskih odnosa koji se s vremenom samo poboljšavaju.

Kaže i kako želi da iduće godine situacija u Hrvatskoj i Španjolskoj bude bolja. Dodaje i kako se nadaju boljoj kulturalnoj suradnji.

Spomenuo je i europske fondove i kazao kako su prilika da se obnove ekonomije zemalja.

Na sastanku su govorili i o projektima koje će pokrenuti narednih godina s hrvatskim poduzećima, rekao je Sanchez i također spomenuo projekt nuklearne fuzije.

Sanchez kaže kako očekuje posjet Plenkovića Španjolskoj iduće godine i jačanju odnosa.

“Španjolska želi još uže surađivati s Hrvatskom”, kazao je i još jednom zahvalio na pozivu, piše dnevnik.hr.

Španjolskog premijera primio je i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, izvijestila je Hina.

Tijekom sastanaka Jandroković i Sánchez su potvrdili vrlo dobre i prijateljske bilateralne odnose. Sugovornici su istaknuli zajednički interes za daljnjim jačanjem suradnje dviju zemalja, te ocijenili važnim uspostaviti još čvršće parlamentarne veze kroz snažniju suradnju na razini odbora te Hrvatsko-španjolske skupine prijateljstva, priopćeno je.

Jandroković je uputio poziv predsjednici španjolskog Kongresa zastupnika Meritxell Batet u službeni posjet Hrvatskom saboru.

U završnom dijelu razgovora bilo je riječi o gospodarskoj suradnji koja se intenzivirala prošlih godina, posebice u području trgovinske razmjene, kao i u turizmu. Isto tako, razmijenjene su informacije o tijeku pandemije covida-19 u dvjema zemljama. Zaključno, Jandroković i Sánchez su se osvrnuli na uloge Hrvatske i Španjolske u globalnoj i europskoj sigurnosti, priopćeno je iz Sabora.

Komentiraj