Sánchez će u petak raspisati prijevremene izbore u Španjolskoj

epa

Španjolski premijer Pedro Sánchez u petak će raspisati prijevremene izbore u Španjolskoj, nakon što je u srijedu parlament odbacio njegov prijedlog proračuna, rekla je u četvrtak ministrica financija María Jesús Montero.

“U petak, sutra, bit će objavljeno sazivanje izbora no točan datum zna samo predsjednik vlade. Nepoznanica je datum”, rekla je Montero u četvrtak u intervjuu za radijsku postaju Cope. “U petak će na sastanku ministara priopćiti svoju odluku koja će zatim biti prenijeta medijima i stanovnicima”, dodala je.

Montero je u srijedu u parlamentu branila predloženi proračun za ovu godinu, no bezuspješno. Proračun kojeg je predložila socijalistička vlada je bio odbijen.

Manjinska Sánchezova vlada, koja ima 84 od 350 zastupnika, poručila je neslužbeno u ponedjeljak kako će premijer raspisati prijevremene izbore za 14. travnja ili 28. travnja padne li njen proračun.

Proračun su srušile katalonske stranke ERC i PDeCAT koje su podršku uvjetovale dijalogom s vladom o „samoodređenju Katalonije“ i „prestanku represije“ protiv katalonskih dužnosnika optuženih za pobunu protiv Španjolske. Te male stranke su u lipnju glasovale u korist Sáncheza prilikom izglasavanja nepovjerenja tadašnjoj konzervativnoj vladi čime je on kao čelnik oporbe postao premijer na čelu manjinske vlade.

U srijedu je međutim 191 zastupnik odbio predloženi proračun za ovu godinu dok ga je prihvatilo njih 158. Među onima koji su ga odbili bile su oporbene stranke desnice i centra, Narodna stranka i Građani. Obje stranke očekuju raspisivanje prijevremenih izbora.

Sánchez ima mandat do 2020. za kada su predviđeni redovni parlamentarni izbori.

Ovo je drugi put u posljednja četiri desetljeća da proračun nije prošao glasovanje u španjolskom parlamentu. Godine 1995. socijalistička vlada tadašnjeg premijera Felipea Gonzáleza nije dobila podršku parlamenta nakon čega je sazvao prijevremene izbore. Na njima su 1996. pobijedili konzervativci na čelu s José Mariom Aznarom.

Komentiraj