PIXSELL

Sanaderov odvjetnik Suić obmanjuje sud

Suić&Škunca u sudskom registru prošle godine upisalo se umjesto Miljenka Manjkasa kao osnivač portala direktno.hr, koji je pokrenut dijelom kako bi HDZ-u olakšao povratak na vlast

Goran Suić, jedan od odvjetnika Ive Sanadera, po svemu sudeći lagao je hrvatskom pravosuđu u postupku koji je protiv njega trebao započeti proteklog tjedna. Suić se nije prošloga petka pojavio na zagrebačkom Općinskom kaznenom sudu, na kojem mu je trebalo početi suđenje zbog zloporabe u gospodarskom poslovanju teške 3,4 milijuna kuna. Tužiteljstvo ga tereti da je tvrtki Đuro Đaković Aparati ispostavio račun za zastupanje, iako njegov odvjetnički ured nije poduzimao nikakve radnje u tom slučaju. Suić se prošlog tjedna ispričao, navodeći da na sud neće moći doći još dva mjeseca jer se liječi od operacije sinusa. Sudac mu nije bezrezervno povjerovao, nego je odlučio da se provede vještačenje o njegovu zdravstvenom stanju. Da bi sumnje u Suićevo zdravstveno stanje mogle biti opravdane, pokazalo je više događaja proteklog tjedna. Suić je tijekom proteklog tjedna viđen u društvu bivšeg premijera Ive Sanadera u šetnji Zagrebom. Osim toga, jedan pravosudni izvor vidio je Sanadera kako je ušetao u Suićev odvjetnički ured u Domagojevoj 14 u Zagrebu, u ponedjeljak u prijepodnevnim satima. Sve to sugerira da je Suić sposoban za radne aktivnosti i društvene kontakte pa bi vjerojatno bio sposoban i pratiti tijek sudskog postupka koji se protiv njega počinje voditi.

SUIĆ GODINAMA PRIVLAČI POZORNOST JAVNOSTI. Tijekom prošle godine odvjetničko društvo Suić&Škunca u sudskom registru upisalo se umjesto Miljenka Manjkasa kao osnivač portala direktno.hr, koji je kao medijski projekt pokrenut dobrim dijelom kako bi olakšao HDZ-u put do preuzimanja vlasti. Više izvora za Nacional je potvrdilo kako je i Suić prisustvovao povjerljivim sastancima koji su prethodili Manjkasovu uzletu unutar HDZ-a. Suić je izuzetno blizak Sanaderu, a čak se tvrdi da je on postao osoba za vezu između Sanadera i dijela vrha HDZ-a.

Nacional je prije dva tjedna objavio vijest o tome kako je sudac Ustavnog suda Miroslav Šeparović sa Suićem viđen na kavi u zagrebačkom hotelu Sheraton. Sastanak Šeparovića i Suića ponovno bi mogao potaknuti priče o nepristranosti sudaca Ustavnog suda koji su nekoliko puta rušili presude koje se direktno odnose na Sanadera. Šeparović slovi za jednog od sudaca Ustavnog suda kojeg se može smatrati bliskim HDZ-u, a sa Suićem se često druži na javnim mjestima. Više izvora tvrdi da ih se može vidjeti kako često zajedno šeću po Sljemenu i da im se na tim šetnjama ponekad pridruži i sudac zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić.

  • SANADER SE U PONEDJELJAK ušetao u Suićev ured, a nedugo prije toga je sa Suićem viđen u hotelu Sheraton i u šetnji obližnjim ulicama. Suić kaže da ne može na sud dva mjeseca zbog liječenja sinusa

Na Suića je pucano 29. rujna 2003. kada je nepoznati počinitelj na njega ispalio dva hica ranivši ga u noge. Suić je, između ostalih, bio opunomoćenik u sporu između Privredne banke Zagreb i AGM-a, zbog čega su napadnuti odvjetnik Ivan Lovrić te predsjednik Uprave PBZ-a Božo Prka.

POZIVAJUĆI SE NA PROBLEME SA SINUSIMA, Suić je privremeno odgodio postupak u kojem mu se sudi zbog zloporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, točnije sumnji da je tvrtki Đuro Đaković u dogovoru s njezinim bivšim direktorom Lukom Čarapovićem dva puta, 2005. i 2006., naplatio dva računa za odvjetničke poslove koje je obavilo drugo odvjetničko društvo.

Iz optužnice proizlazi da je Suić s ranije optuženim bivšim direktorom Čarapovićem 2005. sklopio ugovore o zastupanju i aneks ugovora kojim je njegovo društvo preuzelo zastupanje u dvama sudskim sporovima. Od Čarapovića je zatražio da mu isplati naknade za zastupanje, za što mu je ispostavio i račune, iako je znao da njegovo odvjetničko društvo nije pred sudovima zastupalo tu tvrtku jer je sve radnje zastupanja obavljao isključivo odvjetnik iz Slavonskog Broda.

Čarapović je, po tvrdnjama tužiteljstva, znao da računi koje je mu je ispostavio Suić nemaju osnova, ali je naložio isplate. Po prvom ugovoru na račun odvjetničkog društva uplaćeno je u ožujku 2005. više od milijun kuna, a po drugom, u ožujku godinu kasnije, više od 2,3 milijuna kuna. Time se odvjetničko društvo na štetu tvrtke iz Slavonskog Broda okoristilo za gotovo 3,5 milijuna kuna, kaže tužiteljstvo.

Nakon podizanja optužnice Suić je izjavio da ga Hrvatska odvjetnička komora nije kaznila zbog tog posla jer je sve bilo u skladu s njenim propisima i Zakonom o odvjetništvu. Uvjeren je da su razlozi pokretanja postupka protiv njega druge naravi.

Komentiraj