Sanader i Filipović umjesto čarterom, u Prištinu putovali službenim Vladinim avionom

Filipović, Sanader i Glavina bili su trojica putnika u Vladinu zrakoplovu koji ima 12 sjedala, dok je istovremeno u Prištinu letio čarter s delegacijom od stotinjak ljudi

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, potpredsjednik Sabora Ante Sanader i državni tajnik za turizam Tonči Glavina prošlog su četvrtka putovali u Prištinu, na gospodarski forum Kosova i Hrvatske, službenim Vladinim zrakoplovom, i to mimo široke državne delegacije od čak stotinjak ljudi koja je na isto mjesto i u isto vrijeme putovala organiziranom čarter linijom Croatia Airlinesa.

Ovu informaciju za Nacional je potvrdilo više neposrednih svjedoka, dok je Ministarstvo gospodarstva odbilo pojasniti okolnosti oko čak dva aviona koja su tog dana letjela iz Zagreba za glavni grad Kosova. Jednako tako, Filipovićevo ministarstvo odbilo je odgovoriti i na pitanja o troškovima koji su nastali ovim potezom, po svemu sudeći svojevrsnom demonstracijom bahatosti i rastrošnosti visokih HDZ-ovih i Vladinih dužnosnika: Filipović, Sanader i Glavina su, naime, bili jedina trojica putnika u službenom Vladinu zrakoplovu koji ima 12 sjedala, dok je istovremeno u spomenutom čarteru za Prištinu bilo i više nego dovoljno mjesta koja su njih trojica mogla zauzeti.

Zrakoplov Vlade ima mjesta za 12 osoba, a na letu za Prištinu u njemu su bile tri osobe. FOTO: Borna Filic/PIXSELL

Neslužbeno se može čuti argument da su se ova trojica dužnosnika odmah po dovršetku prvog dijela gospodarskog foruma morala vratiti u Hrvatsku zbog službenih obveza, dok su preostali sudionici događaja nastavili s programom na Kosovu i natrag su letjeli tek u petak navečer, no pregled njihovih službenih obaveza idućeg dana otkriva da su Filipović, Sanader i Glavina žurili jer su zapravo željeli biti u blizini Andreja Plenkovića.

Tog dana, naime, premijer je svečano otvorio novi Veteranski centar u Sinju, a ova trojica tom prigodom nalazila su se u njegovoj neposrednoj blizini i sjedila u prvom ili drugom redu – premda se ne radi o događaju iz njihovog resora i prema s Veteranskim centrom nisu povezani ni na koji način. Osim ako njegovo otvorenje eventualno ne promatraju kao stranačku dužnost.

Ante Sanader je bio jedan od sudionika Gospodarskog foruma u Prištini. FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja o održanom forumu u Prištini javnost je izvijestilo uobičajenom protokolarnom objavom u kojoj stoji: ‘’Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović boravio je danas u Prištini u Republici Kosovo gdje je sudjelovao na otvorenju Gospodarskog foruma Kosovo – Hrvatska kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske. Gospodarski forum Kosovo – Hrvatska održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i predsjednika Vlade Republike Kosovo Albina Kurtija. Uz ministra Filipovića, na Forumu su sudjelovali i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ante Sanader, predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskoga sabora Žarko Tušek, zastupnici Ante Bačić i Ermina Lekaj Prljaskaj te državni tajnici iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Ministarstva turizma i sporta Hrvoje Bujanović i Tonči Glavina. Na otvorenju su se uvodno obratili predsjednik Vlade Republike Kosovo Albin Kurti i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković putem video poruke. Ministar Davor Filipović i ministrica industrije, poduzetništva i trgovine Republike Kosovo Rozeta Hajdari govorili su o prilikama za razvoj gospodarske suradnje između Hrvatske i Kosova. Voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska – Kosovo Ante Bačić održao je govor o euroatlantskom putu Republike Kosovo, dok je Arber Rexhaj iz kosovske Međuparlamentarne skupine održao izlaganje o prilikama za osnaživanje partnerstva između dvije zemlje. ‘Hrvatsko – kosovski gospodarski forum odlična je prilika da institucije i poslovni partneri razgovaraju o daljnjem intenziviranju gospodarske suradnje između naših dviju zemalja. Iako je međusobna robna razmjena u porastu, želimo poboljšati njezinu strukturu, iznaći nove oblike trgovinsko-gospodarske suradnje te istražiti mogućnosti unapređenja investicijske suradnje. Hrvatska je spremna intenzivirati gospodarsku suradnju s Kosovom. Brojne mogućnosti vidimo u energetskom sektoru, cestogradnji, građevinarstvu, informacijskoj tehnologiji i telekomunikacijama. U našem izaslanstvu danas je niz hrvatskih poduzeća iz spomenutih sektora te vjerujem da će Forum rezultirati novim poslovnim partnerstvima i produbljivanjem postojećih’, izjavio je ministar Filipović’’’.

Davor Filipović iz Prištine se vratio odmah nakon kraja prvog dijela programa. FOTO: Jurica Galoic/PIXSELL

Nacionalovi sugovornici otkrivaju da hrvatski ministar gospodarstva na Kosovu nije bio odviše aktivan i da nije imao previše kontakata mimo svoje razine i mimo dogovorene satnice. No Gospodarski forum Hrvatska – Kosovo uglavnom ocjenjuju pozitivnim: u posjet toj državi otputovali su dužnosnici niza institucija i Hrvatske gospodarske komore te predstavnici više utjecajnih hrvatskih kompanija zainteresiranih za poslovnu suradnju. Posebno poticajnim opisali su posjete dvama tehnološkim parkovima u blizini grada Prizrena.

Na forumu zabilježen je i jedan manji incident kada su u dvoranu ušli zasad neimenovani aktivisti i lažnim novčanicama zasuli osobu za koju Nacionalovi sugovornici tvrde da se radi o veleposlaniku Kosova u Hrvatskoj, što se iz fotografije koju posjedujemo doista može zaključiti. No nitko od domaćina nije objasnio gostima pozadinu i motive ovog incidenta.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]