Dalibor Urukalovic/PIXSELL

SANADER “Časni sude, ja nisam ratni profiter”

“Časni sude, ja tvrdim da nisam ratni profiter. Možda nisam najzaslužniji za samostalnost Hrvatske, ali bogami nisam ni ratni profiter i to s indignacijom odbijam”, poručio je u utorak Ivo Sanader na zagrebačkom Županijskom sudu, gdje je iznosio svoju obranu u aferi Hypo.

Podsjetimo, radi se o ponovljenom suđenju jer je prvu osuđujuću presudu ukinuo Ustavni sud. USKOK Sanadera tereti za zloporabu položaja i ratno profiterstvo, a u optužnici se navodi da je uzeo 3,6 milijuna kuna provizije u vrijeme kada je Hypo banka Hrvatskoj dala kredit za kupovinu zgrada veleposlanstava. Sanader je u obrani kazao i da nema nikakvih dokaza da je provizija isplaćena njemu. Kazao je da provizija je isplaćena ali ne njemu.

Bivši premijer kazao je da je optužen za nešto za što nema niti jednog dokaza. “Svjedoci su iskazivali da je provizija isplaćena Eugenu Laxi ili nekome tko se tako predstavljao, a to nisam bio ja”, rekao je Sanader, kako prenosi Večernji list.

Marija Vučko, zamjenica ravnateljice USKOK-a, u svom završnom govoru kazala je kako smatra da je tijekom postupka dokazano da je Sanader počinio to za što ga se tereti. Kazala je tako da su svjedoci iskazivali da je isplata provizije dogovorena za Sanadera, o čemu u spisima postoje bilješke. Navela je i da bilo dogovoreno da kao primatelj provizije fungira Laxa. Navela je i da je proviziju dogovorio Wolfgang Kulterer i to sa Sanaderom u četiri oka.

Komentiraj