SAN VICENTE DE LA BARQUERA Španjolski gradić u kojem turisti i stranci biraju imena ulica

Pixabay

San Vicente de la Barquera, primorsko mjesto s 4.314 stanovnika na sjeveru Španjolske, dalo je mogućnost lokalnom stanovništvu, turistima, ali i svima diljem svijeta da izaberu imena glavne avenije te obližnjeg trga čija sadašnja imena podsjećaju na nedemokratski režim generala Francisca Franca koji je vladao Španjolskom 36 godina.

Avenidi Generalisimo Franco, žili kucavici, te obližnjem Trgu Jose Antonia (Primo de Rivere), osnivača desničarske stranke Falange, odbrojani su dani nakon što je u svibnju na lokalnim izborima pobijedila ljevičarska koalicija.

„Ljudima želimo dati mogućnost da izraze mišljenje o promjeni imena. Ovo je demokratska metoda“, kaže 57-godišnji gradonačelnik Dionisio Luguera iz stranke socijalista PSOE.

Ta stranka je zajedno s Regionalnom strankom Kantabrije (PRC) i grupom Ujedinjena ljevica – Pobjeđujemo smijenila s vlasti konzervativnu Narodnu stranku (PP) koja je mjestom upravljala posljednjih deset godina i koja je danas na vlasti u Španjolskoj.

Sjeverna pokrajina Kantabrija, s glavnim gradom Santanderom, tradicionalno je uporište PP-a, oslabljenog višegodišnjom gospodarskom krizom i korupcijskim skandalima.

„Razumijem da neki misle da ima važnijih stvari od mijenjanja imena ulica no s obzirom na zakon i tužbu koju je podnio jedan odvjetnik ne možemo slučaj držati po strani“, kaže gradonačelnik.

Vlada socijalista zakonom naredila brisanje simbola diktature

Prema Zakonu povijesnog sjećanja iz 2007. godine, donesenog kada je zemljom vladao PSOE, s javnih mjesta i ustanova moraju biti uklonjeni simboli vojnog ustanka, građanskog rata i diktature.

Odvjetnik Eduardo Ranz iz Madrida ove je godine podnio tužbu protiv 38 španjolskih gradonačelnika, a to je učinio na dan osnutka republike koja je prestala postojati Francovom pobjedom u građanskom ratu.

Promjena naziva ulica i uklanjanje simbola moglo bi zahvatiti i ostale dijelove Španjolske gdje su ljevičarske stranke ostvarile dobre rezultate, poput velikih gradova Madrida, Barcelone, Valencije i Zaragoze.

Dok valovi Kantabrijskog mora zapljuskuju obalu San Vicente de la Barquere, njezini stanovnici, turisti i stranci glasuju u turističkom uredu smještenom u centru mjesta. Glasovati se također može putem interneta.

No nisu svi s entuzijazmom prihvatili inicijativu.

„Neki se žale jer smatraju da je trebalo biti više ponuđenih imena“, kaže zaposlenica ureda.

Vlasti su za Aveniju generala Franca ponudile tri imena – Avenija del Muelle (Avenija mola), Avenija de los Soportales (Avenija natkrivenih prolaza, karakterističnih za ruralnu Španjolsku) i Avenija Folije (glazbena tema).

Za trg su, pak, ponuđena imena – Trg susreta, Trg Karla V. i Trg statuta.

„Nije pošteno, ima puno važnijih osoba iz našeg mjesta koje su zaslužile imena“, rekla je Hini jedna starija stanovnica. „Karlo V. čak ni nije odavde“, ističe.

Glasuju i turisti

Prvog dana glasovanja listić je u kutiju ubacilo 60 osoba, od čega 90 posto lokalnih stanovnika. Bivši gradonačelnik, 57-godišnji Julian Velez iz PP-a kaže da mu se sviđa ideja o glasovanju no da se nova vlast trebala konzultirati oko predloženih imena.

Ne sviđa mu se što birati mogu ljudi koji nisu iz mjesta. U lokalnom kafiću, na aveniji o čijoj se sudbini glasa, nekoliko umirovljenika raspravlja o imenima.

„Meni bi se više svidjelo da su ponudili imena lokalnih pomoraca“, kaže jedna gospođa. Njen susjed pak napominje: „Smatram da povijest ne treba dirati“.

General Francisco Franco pobijedio je u građanskom ratu te vladao Španjolskom od 1939. do smrti 1975. godine.

Rat između njegovih nacionalista i republikanaca – komunista, anarhista, liberala, baskijskih i katalonskih separatista – izbio je uslijed velike gospodarske krize u trenucima nestabilne republike uzdrmane društvenim i političkim previranjima. Jose Antonio Primo de Rivera optužen za vojni ustanak protiv republikanske vlade zatvoren je i strijeljan 1936., nekoliko mjeseci nakon početka građanskog rata.

„Svejedno mi je kakve su alternative, meni je važno da se imena promijene“, kaže 52-godišnji Francisco Perez, zaposlen na lokalnom kiosku.

Prema glasovanju u prva dva dana preko interneta u vodstvu su bili Avenija Folije i Trg susreta. Pobjednička imena bit će poznata krajem mjeseca kada završava glasovanje.

„Malo po malo susjedi izlaze na biralište. Također se zanimaju i turisti koji svaki dan ulaze i pitaju što raditi kada pada kiša“, kaže zaposlenica turističkog ureda u San Vicente de la Barqueri gdje se naizmjenično smijenjuju sunce i kiša.

Komentiraj