San Sebastian, europska prijestolnica kulture, predstavio “most suživota”

EPA/JUAN HERRERO

Koncertom 6500 bubnjara na plaži u zaljevu Concha, baksijski grad San Sebastian u Španjolskoj, koji je uz poljski Wroclaw europska prijestolnica kulture 2016., inaugurirao je u subotu navečer “most suživota”, zapravo veliki spektakl svjetla i zvuka.

“Tamborrada”, tradicija koja potječe iz doba Napoleonskih ratova, okupila je u podne tisuće muškaraca, žena i djece odjevenih u nošnju iz Napoleonova doba, koji su izveli Marš sv. Sebastiana, sveca zaštitnika grada.

S dolaskom noći, grad smješten u Biskajskom zaljevu, predstavio je “Most suživota” oko mosta Maria Cristina, koji je u mraku nestajao i zatim se pojavljivao zahvaljujući sofisticiranoj igri svjetla i zvuka, piše dnevnik El Pais.

  • Autor tog spektakla, koji je pratilo između 40.000 i 50.000 ljudi, katalonski je umjetnički direktor Hansel Cereza koji je 1992. zajedno s inovativnom kazališnom trupom La Fura dels  Baus osmislio i svečanost otvaranja Olimpijskih igara u Barceloni.

Baskijski grad, koji nosi ožiljke atentata, ubojstava i otmica tijekom četiri desetljeća koliko je trajala teroristička aktivnost separatističke organizacije ETA sve dok se nije odrekla oružja 2011., želi svoj status europske prijestolnice kulture posvetiti istraživanju načina “skladnog suživota”.

San Sebastian – koji se na baskijskom jeziku zove Donostia – tijekom 2016. predstavlja izložbu posvećenu velikim majstorima slikarstva – od Goye do Picassa – na temu rata i mira, a u programu ležernijih tema ističe se predstavljanje bogate gastronomske ponude.

Komentiraj