San Francisco postao prvi američki grad koji je zabranio prodaju e-cigareta

San Francisco je postao prvi američki grad koji je zabranio prodaju e-cigareta sve dok se podrobnije ne pojasne njihoi učinci na zdravlje, piše BBC.

Dužnosnici su u utorak izglasali da zabrane dućanima i kioscima prodaju e-cigareta, a zabranili su i internet trgovinama dostavu na adrese u San Franciscu. Ovaj kalifornijski grad inače je dom Juul Labsu, najpopularnijem proizvođaču e-cigareta u SAD-u. Tvrtka ‘drži’ oko 70 posto američkog tržišta e-cigareta.

Iz Juula su poručili kako će zabrana prodaje e-cigareta ljude samo potaknuti da se vrate običnim cigaretama, te stvoriti produktivno crno tržište. Gradonačelnica San Francisca London Brred ima rok od deset dana da potpiše ovaj zakon, a već je najavila da će ga potpisati.

Zakon bi na snagu stupio sedam mjeseci od poptisivanja. Stručnjaci napominju kako je potrebna puno opširnija znanstvena istraga oko zdravstvenih učinaka e-cigareta.

Nacionani reguolator FDA ranije ove godine objavio je smjernice te kompanijama dao do 2021. godine da svoje proizvode dau na evaluaciju. Prema podacima američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC), prošle je godine za 36 posto porastao broj tinejdžera koji su koristili nikotinske proizvode, a među njima veliki udio koristio je e-cigarete.

Prema federalnom zakonu, mlađi od 18 godina ne mogu kupovati duhan i duhanske proizvode, iako je ta granica u Kaliforniji i još nekoliko saveznih država 21 godina.

Tvrtka Juul, u 35 postotnom vlasništvu tvorca Marlbora, Altria Grupe, već je s tržišta povukla okuse za e-cigarete, kao što su mango i krastavac, a ugasila je i profile na društvenim mrežama Instagram i Facebook.

Komentiraj