Samostalna izložba Mirjane Marušić Gorske ‘Riječki divovi’ u Galeriji Juraj Klović

U riječkoj Galeriji Juraj Klović u petak u 19 sati otvorit će se samostalna izložba Mirjane Marušić Gorske ‘Riječki divovi’.

Mirjana Marušić Gorska jedna od rijetkih umjetnica koja se tematski posvetila Rijeci kao dinamičnom lučkom gradu, istaknuvši karakteristične vizure brodogradilišta, luke i trajekta, transformirajući ih u jaki koloristički i crtački doživljaj.

“Mirjana Marušić Gorska slika s lakoćom i radošću potvrđenu jarkim i čistim bojama i tamnim
obrisima slobodne i široke slikarske geste. Realizam je prvotni slikaričin poticaj, ali to nije ono na čemu će inzistirati slikom, osuđujući propast jedne tehničke i društvene ere, koja je objektivno zadesila sva hrvatska brodogradilišta, kao i cijelu industriju. Svi ti preostali egzotični i vizualno zamjetni motivi u riječkom krajobrazu važan su poticaj slikaričinom temperamentu kojim bira te radničke i muževne teme, te ih usklađuje u harmoničnu istodobno i dinamičnu cjelinu”, piše Branka Hlevnjak u katalogu izložbe.

HDLU Rijeka/Mirjana Marušić Gorska

Dodaje da je slikarstvo Mirjane Marušić Girske osobno i originalno, jednako koliko je i uronjeno u svoje doba i u kreativni prostor umjetnika istomišljenika. Gradu Rijeci posvetila je čitave cikluse slika osobite snage i sugestije. “To je slikarstvo kojim je Mirjana Marušić Gorska zauzela svoje mjesto u suvremenoj hrvatskoj umjetnosti kao slikarica jedne epohe na zalazu”, zaključuje Branka Hlevnjak.

Izložba ostaje otvorena do 30. listopada.

Mirjana Marušić Gorska rođena je 7. lipnja 1949. godine u obitelji Ružić u gorskokotarskoj Ravnoj Gori. Na odsjeku likovnih umjetnosti Pedagoške akademije u Rijeci diplomirala je 1970. godine kod profesora Antuna Hallera. Radila je kao nastavnik likovne kulture i aranžer dekorater, a od 1990. profesionalno se predala slikarstvu.

Od 1985. godine izlagala je u mnogim renomiranim galerijama diljem Hrvatske te je do sada imala pedeset i jednu samostalnu i sudjelovala na brojnim žiriranim skupnim izložbama. U studenom 2007. godine pulska Galerija Cvajner sa stručnim timom suradnika, izdala je monografiju Gorska, čija je svečana promocija s izložbom održana u Muzeju Mimara u Zagrebu 2008. godine, a godinu dana kasnije u Muzeju Međimurja u Čakovcu.

Članica je HDLU Rijeka i HDLU-a u Zagrebu. Živi i radi u Rijeci.

HDLU Rijeka/Mirjana Marušić Gorska

Komentiraj