Samoborska kremšnita ‘okitila’ se titulom zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra

Jedna od najpopularnijih hrvatskih slastica, Samoborska kremšnita, postala je pravi hrvatski brend dobivši status zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra, objavljeno je u utorak na stranicama Grada Samobora.

“Prema rješenju Ministarstva kulture i medija od 18. siječnja 2021., tradicionalna Samoborska kremšnita, prenošenje umijeća, praksi i tradicije slastičarskog obrta, dobila je status nematerijalnog kulturnog dobra i bit će upisani u Registar zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske”, stoji u priopćenju Grada.

Postoji nekoliko recepata za ovaj kolač, ali Samoborska kremšnita je jedinstvena zbog svoje pripreme. Originalan recept osmislio je 1920-ih godina slastičar Đuro Lukačić, koji ih je pripremao sve do 1966., nakon čega je pomagao u njihovoj izradi. Dvije slastičarke, Višnja Vukmanović i Branka Žganjer originalan su recept i znanje prenijele u Kavanu Livadić i slastičarnicu U prolazu, koji su i nositelji nematerijalnog kulturnog dobra.

Ova ukusna slastica od lisnatog tijesta i kreme od tučenih jaja poznata je pod raznim nazivima na područjima srednjoeuropskih i mediteranskih zemalja, ali kako stoji u obrazloženju Ministarstva, jedna od najpoznatijih je  upravo ona Samoborska, koja je ujedno i simbol Grada Samobora zbog koje se čeka u redu, a nerijetko se kao suvenir nosi i doma.

Komentiraj