Samo tjedan dana prije zastare stigla optužnica: Monstrumu koji je silovao pse, godina dana zatvora

Općinski kazneni sud u Zagrebu donio je presudu prema kojoj je Ivoru Ivaniševiću, zbog seksualnog zlostavljanja pasa, određena maksimalnu kaznu zatvora od godinu dana za kazneno djelo ubijanja ili mučenja životinja.

U tu godinu dana kazne uračunava mu se vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u trajanju od dva tjedna. Ivanišević prema presudi mora platiti i sljedeće troškove: 14.633 kune za kazneni postupak, 7733 kune za izradu nalaza i mišljenja veterinarskog vještaka, 1900 kuna za psihijatrijsko vještačenje te troškove suda u iznosu od 5000 kuna. Olakotna okolnost mu je prijašnja neosuđivanost, a otegotna dulji vremenski period u kojem se kazneno djelo odvijalo.

Ivanišević je, prema tekstu presude, proglašen krivim jer je u vremenu od neutvrđenog dana 2009. do 21. rujna 2015. na različitim adresama na području Hrvatske te u stanu kojim se koristio u Zagrebu s ciljem zadovoljavanja svog spolnog nagona te pristajući da psu nanese bespotrebne boli i patnje seksualno općio sa svojim psom pasmine rodezijski gonič. Kod kujice koju je silovao je, navodi se u presudi, proizvodio umjetne reflekse uskraćivanjem vode i hrane, a sve kako bi dozvoljavala radnje fizičkog maltretiranja te je tako kod psa izazvao bezrazložnu bol i patnju.

Presuda je stigla samo tjedan dana prije zastare, koja bi u ovom slučaju nastupila 21. rujna. Ivaniševiću, koji je inače zaposlenik Europskog parlamenta i već dulje vrijeme se nalazi na bolovanju, sudilo se u odsutnosti s obzirom na to da je bio nedostupan hrvatskim organima progona, ali i belgijskoj policiji.

“Sutkinja Zoretić Rendulić ovom je presudom spriječila da slučaj zbog legalne opstrukcije obrane ode u zastaru. Javnosti je poznata i iz slučaja Ostoje Babića koji je nasmrt pretukao svoju kujicu željeznom šipkom i vilama dok joj nije pukla lubanja i dok nije gotovo cijela iskrvarila. Presuda kojom ga je 2006. godine osudila na pet mjeseci zatvora bila je prva izrečena zatvorska kazna za kazneno djelo mučenja kućnih životinja u Hrvatskoj. Godinama svjedočimo najgorim slučajevima zlostavljanja životinja, no ovo je gnjusan i odvratan slučaj koji izaziva mučninu i osudu javnosti jer samo monstruozan um može godinama fizički i seksualno zlostavljati svoje pse, izgladnjivati ih i uvjetovati im hranu i vodu samo nakon što mu dopuste silovanje. Iako nepravomoćna, ova presuda vrlo je važna jer kao društvo ne smijemo nikada tolerirati seksualno ni bilo koje drugo zlostavljanje životinja niti dati počiniteljima poruku da izbjegavanjem sudskog postupka mogu proći nekažnjeno”, ističu iz Udruge Prijatelji životinja.

Dodaju da je nedvojbeno dokazano da je Ivor Ivanišević mučio i silovao pse. Naime, osim što su pronađeni psi bili izmučeni, izgladnjeli i s vidljivim ožiljcima i ozljedama, Ivanišević je na stotinama CD-a i DVD-a videodokazima dokumentirao njihovo eksplicitno zlostavljanje. Sramotno je što takva osoba i dalje radi u Europskom parlamentu, godinama uspješno izbjegava suđenje u Hrvatskoj i možda u ovome trenutku čini jednak takav zločin nekoj drugoj životinji.

Iz Udruge smatraju da bi se za ovakve slučajeve trebala propisati daleko veća kazna, od najmanje pet godina zatvora. Na inicijativu Prijatelja životinja, u Zakon o zaštiti životinja 2017. godine uvrštena je zabrana korištenja životinja za spolni odnos, kao i s tim izjednačenih postupaka ili bilo kakvih drugih postupaka sa životinjama radi zadovoljavanja spolnih potreba čovjeka. Za počinitelja je propisana novčana kazna od 10 do 30 tisuća kuna te mu se može izreći i oduzimanje kućnog ljubimca i zaštitna mjera zabrane držanja i nabavljanja druge životinje.

„Iako je kujica, koju je Ivanišević najbrutalnije seksualno zlostavljao, u međuvremenu preminula i kazna od godinu dana zatvora nije ni približno adekvatna boli i patnji koju su psi pretrpjeli, ova presuda vrlo je važna zbog sprječavanja sličnih kaznenih djela i zaštite žrtava koje se ne mogu same obraniti”, zaključuju Prijatelji životinja.

Ivanišević je bivši član Vijeća za ekumenizam Hrvatske biskupske konferencije, a suđenje je izbjegavao pravdajući se depresijom i PTSP-om.

Ivanišević je uhvaćen u velikom lovu na pedofile, a tražio je da se javnost isključi sa suđenja, što mu je isprva i odobreno, ali to rješenje je uskoro ukinuto pa je javnost imala pravo doznati sve detalje optužnice.

Mediji su pisali da je Ivanišević preko interneta slao slike pasa u seksualnim pozama s muškarcima i fotografije spolnih organa. U jednom od brojnih mailova opisao je kako je sa psima pokušao ostvariti sado-mazo odnos. Slike je slao čak i s e-mail adrese svoje tvrtke, registrirane za grafički dizajn, pa istražiteljima nije bilo teško otkriti njegov identitet. U pretresu njegova stana pronađeno je 111 DVD-ova i CD-ova zanimljivih istražiteljima, a oduzeti su mu i memorijske kartice te mobiteli.

Kujica rodezijskog goniča, koju je prema optužnici seksualno zlostavljao, smještena je u Dumovec, ali je vrlo brzo uginula od ozljeda koje joj je nanio. Ivaniševića se optužnicom teretilo da je pse zlostavljao punih šest godina

Komentiraj