Samo četiri zemlje u Europi ispod kritičnog praga pandemije

Njemačka, Finska, Cipar i Norveška jedine u Europi nisu dostigle kritični prag pandemije koronavirusom, objavio je CNN.

Taj je prag odredio Europski centar za sprečavanje bolesti i kontrolu (ECDC), i to na prosječno dvadeset zaraženih u sto tisuća stanovnika svakoga dana u jednome tjednu. Prijeđe li se taj prag, prema ECDC-u, “opasnost infekcije je vrlo velika”, a ranjive skupine “suočene su s vrlo visokim utjecajem” bolesti.

U Njemačkoj je 18,4 zaraženih na sto tisuća stanovnika, u Finskoj 15,5, Cipru 14,6, te u Norveškoj 13,9. Na suprotnom, lošijem kraju spektra je Češka sa 167,6 oboljelih na sto tisuća stanovnika, Nizozemska sa 140,3 te Francuska, sa 120,3.

“U Europi raste i stopa smrtnosti od Covida 19, a stalni rast broja zaraženih zabilježen je u 27 zemalja”, prenio je CNN podatke ECDC-a. Zato je niz zemalja i područja, poput Islanda, Francuske, Češke i dijelova Njemačke, uveo dodatne stroge mjere. U samoizolaciji je predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen, dok je Velika Britanija priznala kako tisuće slučajeva zaraze zbog “tehničkih problema” nisu uvrštene u statistiku, podsjetio je CNN.

Komentiraj