SAMI POZVALI POMOĆ: HGSS spasio dva dječaka koja su zapela na padinama Mosora

Miranda Cikotic/PIXSELL

HGSS je jučer u večernjim satima pronašao dvoje djece stare 11 godina u neprohodnoj šumi na južnim padinama Mosora te pomogao vratiti se roditeljima. Dječaci su sami pozvali HGSS u pomoć, objavljeno je na HGSS-ovoj web stranici.

Dječaci su s mobitela pozvali Centar 112, koji je kontaktirao HGSS, što se spasilacima inače ne događa. Jučer u popodnevnim satima 11-godišnjaci su se upuili na brdo Perun, južni dio Mosora. Budući da puteve nisu poznavali, a teren je obrastao gustom šumom i makijom, nakon nekog vrfemena zapali su u područje iz kojeg se više nisu mogli izvući, a nisu mogli vidjeti ni more niti vrh brda.

Otegotna okolnost je bila i činejnica što je poziv stigao u 16:30, taman u vrijeme kada sunce zalazi. Baterija na mobitelu bila im je na tek 10 posto, pa zbog toga HGSS-ovci nisu mogli češće kontaktirati djećake kako bi im pomogli da ostanu mirni.

Posredstvom Centra 112, koji je i prosljedio poziv djece, zatraženo je lociranje mobilnog telefona kako bi se ustvrdilo i potvrdilo približno područje traganja. Također, pomoću informacija od djece i pomoći roditelja, HGSS je uspio dokučiti mjesto gdje su djeca ušla u šumu, pa se potraga temeljila na okruživanju ciljanog terena sa mjesta odakle su djeca krenula i sa višeg dijela brda do kojeg se došlo terenskim vozilima kroz prosječene vatrogasne puteve.

Dječaci su, kako bi bili što lakše pronađeni, galamili iz sveg glasa, pa su HGSS-ovci slijedili njihove glasove. Za otprilike pola sata probijanja kroz teren uspjeli su doći do djece. Pružili su im tad toplu odjeću, okrepu i sigurni ih vratili kući. Akcija je završila nešto prije 19 sati.

Komentiraj