EPA/MASSIMO PERCOSSI

Salvini žestoko napao Junckera zbog kritike talijanskog proračuna

Potpredsjednik talijanske vlade i čelnik Lige (krajnja desnica) Matteo Salvini napao je u utorak predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera koji je dan ranije kritizirao prijedlog talijanskog proračuna, zaprijetivši mu da će zatražiti odštetu.

“Izjave i prijetnje Junckera i drugih europskih birokrata i dalje potiču rast spreada s ciljem da se napadne talijansku vladu i gospodarstvo? Spremni smo zatražiti odštetu”, napisao je Salvini na Twitteru.

U petak, dan pošto je talijanska populistička vlada predstavila prijedlog proračuna koji planira deficit od 2,4 posto BDP-a u iduće tri godine a ne 1,6 posto u 2019. kao što se predviđalo, spread, razlika između talijanske i njemačke kamatne stope na državne obveznice naglo je skočila i taj se rast nastavio u ponedjeljak i u utorak.

Spread koji je u srijedu bio 233 boda a u petak je narastao na gotovo 267, u ponedjeljak je premašio 280 bodova da bi u utorak dosegao oko 290, navodi specijalizirana agencija RadioCor.

Juncker je, misli Salvini, kriv zbog toga što je u ponedjeljak Italiju usporedio s Grčkom. Kako prenose talijanske agencije, Juncker je rekao : “Ne bih htio da se nakon rješavanja teške grčke krize nađemo u novoj grčkoj krizi, ovaj put u Italiji”.

“Ne smijemo dopustiti da Italija traži posebne uvjete koji će, ako se odobre svima, dovesti do ukidanja eura”, dodao je Juncker, prenosi isti izvor.

Salvini je, odgovarajući na pitanje privatne televizijske mreže La7, bio još oštriji prema predsjedniku EK-a.

“Razgovaram s trijeznim ljudima koji ne iznose usporedbe koje ne stoje”, rekao je smjerajući na navodnu Junckerovu sklonost alkoholu.

Komentiraj