Salvini više ne poziva na ostavku vlade, traži jedinstvo za reforme

Matteo Salvini, vođa desničarske Lige, odustao je od svojih zahtjeva za ostavkom vlade te je umjesto toga predložio da sve glavne stranke zajedno rade na rješavanju gorućih problema za Italiju.

Salvinijev zaokret iznenadio je mnoge, a neki su ga interpretirali kao znak da gubi nadu da bi se koalicija, sastavljena od Demokratske stranke i Pokreta pet zvijezda (M5S), mogla uskoro raspasti.

“Sjednimo za stol i nađimo dogovor za pet prioriteta ove zemlje: štednju, politike rasta, pravosuđe, infrastrukturu i zdravstvo, prije nego što je prekasno, a onda možemo održati izbore”, napisao je čelnik Lige na Twitteru.

Salvini je u kolovozu napustio vladu s Pokretom pet zvijezda, u kojoj je bio ministar unutarnjih poslova, jer je htio izazvati prijevremene izbore na kojima bi, po anketama, pojedinačno osvojio najviše mandata.

Međutim, Pokret pet zvijezda, koji je bio izvorno jači partner u koaliciji sa Salvinijem, sklopio je koaliciju s lijevo centrističkom Demokratskom strankom, dok je na čelu vlade ostao nestranački Giuseppe Conte te je propao Salvinijev plan za raspisivanjem prijevremenih izbora.

U intervjuu za televiziju Canale 5, Salvini je dodao kako je potrebno dogovoriti se i o novom izbornom zakonu prije izbora te je kazao da Liga ne traži poziciju u vladi, za vrijeme provođenja reformi.

Liga je, prema istraživanjima javnog mnijenja, najjača stranka u Italiji s podrškom 30 posto birača, ali u zadnje vrijeme podrška njegovoj stranci pada.

Građanski pokret “Sardine” nastao je prije mjesec dana kao opozicija Salviniju te sve više raste.

U subotu su na okupljanju tog pokreta u Rimu bili deseci tisuća ljudi.

Budući da pristiže sve manje imigranata u Italiju, jer vlada uspijeva razmjestiti više migranata u druge članice EU-a, Salvini sve teže iskorištava tu temu kako bi dobio podršku birača.

Glavni saveznik Salvinija, krajnje desna stranka Braća Italije, nije dobro prihvatila Salvinijev poziv za uspostavom “nacionalnog odbora za spašavanje”.

“To je neshvatljiv prijedlog”, rekla je čelnica te stranke Giorgia Meloni u intervjuu za Corriere della Serra u ponedjeljak.

Komentiraj