Salvini suočen s još jednom optužbom za otmicu migranata

Talijanski ministar unutarnjih poslova tvrde struje Matteo Salvini rekao je u ponedjeljak da je ponovno optužen za otmicu migranata zbog blokiranja humanitarnog spasilačkog broda.
Salvini je u Monzi, gradu na sjeveru zemlje, rekao da je pod istragom zbog zadržavanja njemačke nevladine organizacije Sea-Watch u siječnju.
“Ponovno sam pod istragom, ali ponovit ću, pojedini ministri mogu zahtijevati što god žele, ali dok sam ja ministar unutarnjih poslova talijanske luke jesu i bit će zatvorene (spasilačkim brodovima nevladinih organizacija)”, rekao je Salvini.
Brod Sea-Watch zadržavan je gotovo tjedan dana u blizini istočne obale Sicilije, prije nego što mu je 31. siječnja dozvoljen pristanak u luku Cataniju i iskrcaj 47 migranata.
Italija je dopustila iskrcaj migranata tek nakon što je šest zemalja Europske unije, Njemačka, Francuska, Portugal, Rumunjska, Malta i Luksemburg, pristalo “podnijeti teret” raspodjele migranata.
Salvini je prvi put optužen za otmicu u sličnom slučaju u kolovozu prošle godine, kada je odgođeno iskrcavanje više od 170 migranata s broda talijanske obalne straže.
U dugotrajnom pravnom postupku, tužitelji su zatražili suđenje Salviniju, ali je proces u ožujku obustavio talijanski Senat pozivajući se na ministrov imunitet.
Vjeruje se da novi slučaj protiv Salvinija također neće daleko dogurati.
Prema Salviniju, tužitelj koji ga je pismeno obavijestio o pokretanju istrage predlaže odbacivanje optužbi, ali je na sucima da o tome odluče.

Komentiraj