Salvini na udaru kritika zbog razmetanja kršćanskim simbolima na skupu

EPA/MATTEO BAZZI

Talijanski ministar unutarnjih poslova Matteo Salvini suočio se u nedjelju s kritikama iz katoličkih krugova jer je koristio katoličke simbole na velikom skupu europskih desničara u Milanu.

Skup, održan kod slavne milanske katadrale, okupio je protuimigrantske i protuislamske populiste uoči europskih izbora krajem svibnja.

Salvini je na kraju govora uzeo u ruku krunicu, ljubio križ i prizivao Djevicu Mariju, nakon što je hvalio katoličke svece i bivše pape Ivana Pavla II. i Benedikta XVI.

Kad je spomenuo papu Franju, zagovornika otvorene politike prema migrantima kojoj se Salvini oštro protivi, iz mnoštva su se začuli zvižduci.

Državni tajnik Vatikana, kardinal Pietro Parolin ukorio je talijanskog političara. “Politika dijeli ljude, dok Bog pripada svima. Vrlo je opasno prisvajati Boga samo za sebe”, rekao je Parolin novinarima, prenosi talijanska novinska agencija ANSA.

Famiglia Cristiana, katolički tjednik koji podupire razmjerno liberalni Franjin pontifikat, optužio je Salvinija za “suverenistički fetišizam” zbog korištenja katoličkih simbola kako bi se “opravdala sustavna kršenja ljudskih prava” kroz restriktivnu migracijsku politiku.

Otac Antonio Spadaro, urednik časopisa Civilta Cattolica Jesuit i blizak Franjin prijatelj, izrazio je na Twitteru rezerve prema političarima koji se “razmeću onim što pripada Bogu”.

No Salvini ne pokazuje ni trunke kajanja. “Daleko od toga da sam dobar kršćanin, ali uvijek u džepu nosim krunicu”, rekao je.

Komentiraj