Potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić u petak je pozvao Bošnjake u tom entitetu da ne sudjeluju na referendumu 25. rujna a one koji provode referendum pozvao je da u nedjelju ne otvaraju glasačka mjesta u naseljima s većinskim bošnjačkim stanovništvom kako bi se izbjegli mogući izgredi i provokacije.

Salkić je na konferenciji za novinstvo održanoj u Banja Luci kazao kako bi za Bošnjake u RS nedjelja trebala biti “obični jesenski dan” jer ih se referendum kojega organiziraju vlasti RS ne tiče a uz to je nezakonit.

“Referendum je proglašen neustavnim a ako se ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH onda se po automatizmu krši Daytonski mirovni sporazum što podrazumijeva i ugrožavanje mira i nestabilnost”, kazao je Salkić.

Od entiteskih vlasti i policije javno je zatražio da uvažavaju odluku Bošnjaka da ne sudjeluju na referendumu koji će imati karakteristike jednonacionalnog izjašnjavanja.

“Vlasti pozivam da u bošnjačkim naseljima ne instaliraju biračka mjesta jer su sve bošnjačke političke stranke, nacionalne institucije i ugledni pojedinci jasno kazali da ovaj referendum nije naš i da ga ne želimo. Postavljanje biračkih mjesta u bošnjačka naselja smatrat ćemo provociranjem od strane vlasti”, kazao je Salkić koji je ujedno pozvao međunarodne organizacije u BiH da preuzmu svoj dio odgovornosti i osiguraju poštivanje ustava i zakona BiH.

Komentiraj