BELJAK “Ja HDZ više neću nazivati strankom nego sektom”

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Predsjednik SDP-a Davor Bernardić u srijedu je u Saboru kazao kako u proceduru šalju zahtjev za raspuštanjem Sabora.

“U ponedjeljak je postalo jasno da je predsjednik Vlade, HDZ-a i HNS-a duboko upleten u aferu Agrokor, točnije, u izvlačenje više od 500 milijuna kuna za savjetničke usluge. Plenković je sve znao, to potvrđuje sadržaj mailova. Poručujem da ovaj put neće proći pokušaj kupovanja vremena, banaliziranja, skretanja s teme. Političku odgovornost predsjednika Vlade ne očekujem, jer je nema, ali se pitam gdje je nestala politička odgovornost svih vas koji ste glasali za Martinu Dalić prilikom glasanja o njenom opozivu… Hrvatska se nalazi u izvanrednom stanju i stoga SDP šalje u proceduru zahtjev iza raspuštanjem Sabora i raspisivanje izbora”, rekao je Bernardić u svom govoru.

Osvrnuo se i na izvješće Europskog vijeća o porastu netolerancije prema nacionalnim i seksualnim manjinama.

“Tu istu vladu podržavaju predstavnici manjina koji se po ovom izvješću osjećaju ugroženima. To znači da ti isti predstavnci manjina podržavaju to nasilje nad članovima njihove manjinske zajednice te širenje ustaštva i mržnje”, rekao je Bernardić.

Mostov Nikola Grmoja rekao je kako se vladajući ponašaju poput Borga i ne razmišljaju svojom glavom. “Narod više ne vjeruje vladi. Svi vi postali ste taoci loših odluka nekolicine ljudi i s njima povezanih interesnih skupina. Sve što vam ostaje je ponavljati “stabilnost, stabilnost, stabilnost””, rekao je Grmoja.

Nakon njega za govornicu je došao Željko Glasnović, koji je također komentirao izvješće Europskog vijeća o rastu netrpeljivosti u Hrvatskoj. “Vi ste komunisti, vaši su mozgovi uništeni i niste željeli hrvatsku državu. Katolici su ti koji su ugroženi. Ja ne znam nijedog Roma koji je napadnut u Hrvatskoj. Gdje su policijska izvješća o tim napadima”, kazao je Glasnović.

Bojan Glavašević tražio je povredu poslovnika zbog obraćanja Željka Glasnovića, no Jandroković je ustvrdio kako povrede nije bilo te je Glavaševiću iznio opomenu.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak rekao je da se dogodila neviđena pljačka te kako je ovo nešto najgore što se dogodilo HDZ-u u posljednjih 27 godina. “Konkurencija je bila velika i teško je bilo nadmašiti sve one koji su kroz HDZ Hrvatskoj naštetili više nego četnici i Turci kroz cijelu povijest zajedno. Ja HDZ više neću nazivati strankom nego sektom. Srušite ovu vladu i raspišite izbore jer nemate više ni trunke povjerenja. Iziđite na izbore pa ćete vidjeti što će reći vaši birači”, rekao je Beljak.

“Dosta je bilo, doista je gotovo, vrijeme je za izbore. Ja ću glasati protiv HDZ-a po cijenu da više nikad ne vidim Sabora”, rekao je Beljak.

Komentiraj