SAKOMAN: “Od 2015. u Hrvatskoj učetverostručena konzumacija kokaina”

Od 2015, konzumacija kokaina u Hrvatskoj porasla je četiristo posto, što je desetorostruki porast u odnosu na porast u Europi, izjavio je večeras psihijatar Slavko Sakoman, jedan od najvećih autoriteta u Hrvatskoj u borbi protiv ovisnosti.

U prilogu RTL televizije o današnjoj zapljeni kokaina na hrvatskoj jedrilici na Kanarskim otocima, objavljeno je također kako su trojica uhićenih krijumčara iskusni skiperi iz Šibenika od 24, 27 i 42 godine, čiji identitet nije nepoznat u Šibeniku, ali nije službeno potvrđen, pa ga ni RTL nije htio objaviti.

VIDEO: Rekordna akcija MUP-a: Na Kanarima zaplijenjena tona kokaina na hrvatskoj jedrilici

O današnjoj zapljeni kokaina govorio je voditelj Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a Dražen Rastović, koji je podsjetio kako su ta trojica pristala da “iz međunarodnih voda u zapadnoj Africi” prokrijumčare drugo tako što su je prekrcali s drugog plovila i trebali je prevesti na “drugu poziciju”.

Rastović je objasnio da je “balkanski kartel”, koji je od Šibenčana naručio da provedu ta kaznena djela, “dinamička zločinačka organizacija sastavljena od pripadnika prethodne države, pretežno iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Slovenije i još nekih država”. Njihov je temeljni posao “krijumčarenje droga, pogotovo kokaina, iz južne Amerike za ilegalno europsko narkotržište i pranje novca”. To je zločinačka organizacija koju karakterizira “prigodno udruživanje”, ovisno o poslu, tržištu, količini novca određuju se i različiti načini krijumčarenja droge.

Rastović je kazao kako je povećana konzumacija kokaina “globalni trend”, jer je uživanje te droge-stimulansa “stil života”. U Peruu, Boliviji i pogotovo Kolumbiji u zadnje je vrijeme “proizvodnja skočila 140 posto”, kazao je Rastović, dodajući kako te tri države proizvode više od dvije tisuće tona kokaina, od kojega veliki dio završi u Europi.

“Krucijalni posao policija nije u količini zaplijenjenje droge, nego prikupljanje dokaza, razbijanje zločinačkih organizacija, zatvaranje njihovih nositelja i oduzimanje protupravne imovinske koristi, jer se samo tako zaustavlja proizvodnja i opskrbljivanje tržišta drogom”, kazao je Rastović.

 

Komentiraj