Sakoman komentirao toksikološki nalaz Mateja Periša: “Nešto je tražio, zujao, a jedno će ostati tajna”

Psihijatar i stručnjak za liječenje ovisnosti dr. Slavko Sakoman za N1 je komentirao nove smjernice Nacionalnog plana za borbu protiv ovisnosti kao i toksikološki nalaz Mateja Periša.

Hrvatska je iznad prosjeka EU u konzumiranju različitih vrsta droga. Porast kanabisa je više od 400 posto, kokaina 550, ecstasy više od 300 u kratkom periodu od 2015. do 2021. godine.

“Droge su kao covid, raširi se i prenosi se od osobe do osobe”

Konzumiranje droge u Hrvatskoj više je od prosjeka EU jer je, kako objašnjava, zamrla školska prevencija i programi edukacije mladih kroz školske sustave. “Na tako loše pripremljen svijet mladih odjendnom se po čitavoj državi posije droga, u kratko vrijeme kokain i mafetamin postanu svugdje dostupni”, naglasio je.

Mreža lokalnih prepradovača povezanih s organizacijama koje se na međunarodnoj razini bave uvozom droga posiju droge na niža mjesta, dodaje.

“Droge su kao covid, raširi se i prenosi se od osobe do osobe, a političari niti jednu ozbiljnu raspravu nisu pokrenuli unatoč mojim apelima. Oni se šale na račun uzimanja droga, ne vide da se radi o biznisu na godišnjoj razini više od milijardi kuna”, poručio je.

Mladi imaju pozitivan stav prema drogama jer nisu upućeni, smatra. Izuzetno riskiraju kad uzimaju drogu jer ne znaju što će se dogoditi u perspektivi odrastanja.

“Mozak očito nije normalno kognitivno funkcionirao”

Sakoman je komentirao i toksikološki nalaz Mateja Periša, mladića iz Splita koji je pronađen mrtav u Beogradu.

“Nije bio pijan jer bi gubio koordinaciju, imao je neku energiju u sebi da nešto radi, ali mozak očito nije normalno kognitivno funkcionirao. Nešto je tražio, zujao lijevo – desno jer je u sebi imao kombinaciju amfetamina i kokaina što je potvrđeno analizom. Te droge stvaraju osjećaj euforije, moći i snage, a istovremeno uskraćuju mogućnost razumnog prosuđivanja. Zato je smušeno hodao, je li ga netko gurnuo ili se sam poskliznuo pa pao, to će ostati tajna”, rekao je psihijatar i stručnjak za liječenje ovisnosti Sakoman.

Komentiraj