Šahovska olimpijada u Dubrovniku 1950. bila je veliki događaj

Punih 70 godina je prošlo od 9. po redu Šahovske olimpijade u Dubrovniku koja je održana od 19. kolovoza do 11. rujna 1950. u prostorijama današnje Umjetničke galerije Dubrovnik. Bila je to prva Šahovska olimpijada, odnosno Turnir nacija poslije Drugog svjetskog rata. Potrebno je napomenuti da su tu olimpijadu bojkotirale tadašnje istočnoeuropske države na čelu sa SSSR, zbog poznatog otpora bivše Jugoslavije staljinizmu i totalitarizmu komunističkog tipa.

Šahovske su olimpijade vrhunska sportska nadmetanja, s izrazito pozitivnim kulturnim, turističkim, pa i političkim učincima, kako je to potvrđeno još od one prve, održane 1927. u Londonu. Pokazalo se da su Dubrovčani taj ispit položili s odličnim, svi učinci bili su pozitivni, a sam događaj teško je i zaboraviti, dobro ga se sjećaju stariji Dubrovčani, kod nekih budeći i emocije na neko drugo, možda sporije, ali i sadržajnije vrijeme.

Zidovi dvorane su bili ukrašeni umjetničkim djelima renesansnih i baroknih majstora iz cijelog svijeta, a uz njih postavljeni su novi šahovski stolovi s ugrađena 64 smeđe-svijetla polja i novim olimpijskim figurama. Za stolovima su sjedili živi majstori šaha, po nekima i umjetnici. A među tim “umjetnicima” bili su za ono vrijeme svjetske šahovske veličine, poput Euwea, Najdorfa, Bolbochana, Rossolima, Evansa, Donnera, Schmidta, Unzickera, Pirca, Gligorića, Trifunovića, Rabara, Vidmara…

Komentiraj