ŠAH: TURNIR KANDIDATA Novi pothvat Nakamure

EPA/MAXIM SHIPENKOV

U pretposljednjem, 13. kolu Turnira kandidata, na kojem se osmorica igrača bore za status izazivača svjetskog šahovskog prvaka Magnusa Carlsena, svi vodeći su osvojili po pola boda, pa se poredak na vrhu nije ni najmanje promijenio.

Jedino je u derbiju začelja Amerikanac Hikaru Nakamura nakon odlične igre u topovskoj završnici svladao Bugarina Veselina Topalova i tom drugom uzastopnom pobjedom isplivao na granicu od 50 posto osvojenih bodova.

Fabiano Caruana je finom pozicijskom igrom osvojio pješaka protiv Petera Svidlera, ali je redukcijom materijala Rus osigurao remi u završnici topa protiv topa i lovca koju je održao na “školski” način obranom po sedmom redu. Zanimljivo je da je Caruana iskoristio svih pravilima FIDE dopuštenih 50 poteza, tako da je partija završena tek u 116. potezu.

Sergej Karjakin je sjajnom obranom zaustavio Levona Aroniana i žrtvom figure postigao završnicu u kojoj je udaljenim slobodnim pješakom na rubnoj liniji stvorio dostatnu protuigru. Nakon pravog maratona Armenac se morao pomiriti s činjenicom da je pozicija crnoga neprobojna, pa je poslije 101 poteza potpisao primirje.

U izvrsno vođenoj partiji Nizozemac Anish Giri je nadvisio nekadašnjeg svjetskog prvaka Viswanathana Ananda i sa topom i tri pješaka protiv dvije lake figure došao na prag velike pobjede. No, u kritičnom trenutku je propustio pravi potez i taktičkim prijetnjama Indijac je uspio spasiti pola boda što mu neće biti dostatno da izbori status izazivača.

Rezultati 13. kola:

Caruana-Svidler remi, Aronian-Karjakin remi, Topalov-Nakamura 0-1, Anand-Giri remi.
Poredak na tablici prije posljednjeg kola:
Caruana i Karjakin po 7,5 bodova, Anand 7, Giri, Nakamura, Aronian i Svidler po 6,5,  Topalov 4 boda.

Komentiraj