“Sada ili nikada”: Nova sezona sa 17 predstava u HNK Ivana pl. Zajca

U kazališnoj sezoni 2023./24. HNK Ivana pl. Zajca, nazvanoj “Sada ili nikada”, gledatelji će moći pogledati 17 premijernih predstava, od kojih 10 koprodukcija, najavljeno je danas na konferenciji za novinare.

Intendant Marin Blažević istaknuo je da oproštajna sezona intendanta, ravnateljica i ravnatelja riječkog HNK nosi pomalo začudan i provokativan naziv “Sada ili nikada”, kako će se zvati i prva velika premijera u baletnoj sezoni.

“Pred nama je sezona za koju se nadam da će početi i završiti u miru produkcije i s velikim umjetničkim dostignućima”, rekao je Blažević.

Program su najavili ravnateljica Hrvatske drame Renata Carola Gatica, ravnatelj Talijanske drame Giulio Settimo i ravnatelj Opere Dražen Siriščević, dok je ravnateljica Baleta Maša Kolar, koja je s ansamblom na turneji u Mađarskoj, program najavila videoporukom.

“Božićne priče”

Hrvatska drama priprema premijeru Dickensove “Božićne priče” u režiji Renate Carola Gatica te Shakespearova “Macbetha” u režiji Eduarda Milera, s Oliverom Baljak i Aleksandrom Cvjetkovićem u glavnim ulogama.

Slijedi koprodukcija s HNK u Varaždinu, kazališna adaptacija romana Kristijana Novaka “Znaš da nema bliže” koji će biti objavljen u jesen, a predstavu će režirati Ivan Plazibat.

“Gloriju” Ranka Marinkovića režirat će Senka Bulić, a premijere predstava manjeg formata održavat će se u prostoru Zajc Laba.

Suradnja sa Slovencima

Kazališni diptih u koprodukciji s Umjetničkom organizacijom Kolektiv Igralke te u suradnji sa Slovenskim mladinskim gledališčem i Maskom iz Ljubljane obuhvaća performativno predavanje “Povijest spolnog odgoja” i dokumentarnu predstavu “Cure” autorice i redateljice Tjaše Črnigoj i Kolektiva Igralke.

Cabaret noir “Gamad” po motivima Gruma i Polića Kamova bit će izveden u koprodukciji s Plesnim Teatrom Ljubljana i s redateljicom i koreografkinjom Natalijom Manojlović Varga.

Bogat operni i baletni program

Opera najavljuje ambiciozan program u kojemu se ističe premijera Donizettijeve opere “Anna Bolena” s Anamarijom Knego u glavnoj ulozi te pod ravnanjem Ville Matvejeffa i u režiji Dore Ruždjak Podolski.

Premijera opere “Napudraj joj lice” Thomasa Adesa trebala je biti u ovoj, ali je prebačena u sljedeću sezonu, a riječ je o koprodukciji sa Slovenskim komornim glazbenim kazalištem i Cankarjevim domom u Ljubljani.

Puccinijevu “La faninciula del West” režirat će operni prvak Giorgio Surian, koji će u toj predstavi debitirati kao redatelj, a u koprodukciji s Istarskim narodnim kazalištem iz Pule bit će priređena opera Antonia Smareglia “Nozze istriane”.

“Rajnino zlato” za kraj sezone

Za kraj sezone najavljena je premijera Wagnerova “Rajnina zlato” u režiji Dražena Siriščevića i pod ravnanjem Valentina Egela.

Riječki Simfonijski orkestar i Riječki operni zbor u novoj koncertnoj sezoni izvest će, uz ostalo, Drugi koncert za klavir i orkestar Sergeja Rahmanjinova pod ravnanjem Valentina Egela i uz solistički nastup Martine Filjak te Verdijev Requiem sa solistima Kristinom Kolar, Michaelom Selinger, Ivanom Momirovim i Lukom Ortarom.

Božićnim koncertom Riječkog opernog zbora ravnat će Matteo Salvemini, Novogodišnjim Valentin Egel, a na programu su i Koncert za violinu i orkestar u D-duru P.I. Čajkovskog, Chopinov Klavirski koncert 2 u f-molu, Lutosławskijev Koncert za orkestar i Mahlerova 6. simfonija u a-molu.

Edukacijski koncerti obuhvatit će Beethovenovu 5. simfoniju u c-molu i Debussyjevo “Poslijepodne jednog fauna”.

Koprodukcija s HNK Varaždin

Premijera baletnog diptiha “Sada ili nikada” priprema se u koprodukciji s Hrvatskim narodnim kazalištem u Varaždinu u koreografiji Maše Kolar i Jeroena Verbruggena, predstava radnog naslova “Grand finale” bit će izvedena u koreografiji Nadava Zelnera, a Collodijev “Pinocchio” u koreografjii Michelea Pastorinija.

Talijanska drama za novu sezonu u koprodukciji s B GLAD produkcijom priprema predstavu “U ritmu Brodwaya” Igora Weidlicha u režiji Tihane Strmečki, s Leonorom Surian, u koprodukciji s Teatrom Rossetti iz Trsta bit će izvedena Goldonijeva predstava “Memories” u režiji Lina Marrazza, a u koprodukciji s Teatro Biondo iz Palerma predstava Emanuelea Aldrovaldija “Kamikaze” u režiji Marca Lorenzija.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner