EPA/JEON HEON-KYUN

SAD zabrinut da bi Rusija mogla pojačati potporu Sjevernoj Koreji

Dok SAD pritišće Kinu da primijeni sankcije UN-a protiv svoje saveznice Sjeverne Koreje, Washington je zabrinut  da bi Rusija mogla pružiti potporu Pyongyangu i ispuniti prazninu koji je ostavila Kina, rekla je u utorak američka veleposlanica pri UN-u Nikki Haley.

“Zabrinuta sam time da bi Rusija mogla ispuniti tu prazninu, rekla je Haley američkim zastupnicima u Washingtonu. “Nemamo dokaze za to, no vrlo pažljivo pratimo situaciju”, dodala je.

Dok je Washington pozvao zemlje da ograniče veze sa Sjevernom Korejom zbog njezina nuklearnog i balističkog programa, između te zemlje i susjedne Rusije pokrenut je u svibnju prekogranični trajektni promet.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da bi svijet trebao razgovarati sa Sjevernom Korejom, umjesto da joj prijeti.

“Moramo samo nastaviti s pritiskom na Kinu, moramo nastaviti držati oči na Rusiji i moramo i dalje davati do znanja sjevernokorejskom režimu da ne želimo njegovu promjenu … mi samo želimo da zaustave nuklearnu aktivnost”, istaknula je Haley.

Vijeće sigurnosti UN-a najprije je nametnulo sankcije Sjevernoj Koreji 2006., zbog njezina balističkog i nuklearnog programa i pojačala je mjere kao odgovor na pet nuklearnih testova i ispaljivanja dvaju dalekometnih projektila. Vlasti u Pyongyangu prijete i šestim nuklearnim testom.

Trumpova administracija pojačala je pritisak na Kinu da zauzda susjednu Sjevernu Koreju te upozorila da su sve opcije moguće ako Pjongjang nastavi s razvijanjem nuklearnog i balističkog programa.

Peking je opetovano rekao da je njegov utjecaj na Sjevernu Koreju ograničen te da čini sve što je u njegovoj moći, no američki predsjednik Donald Trump prošli je tjedan rekao da su kineski napori neuspješni.

Komentiraj