SAD Vrhovni sud ukinuo zabranu ‘pojačavanja’ poluautomatskih pušaka

Autor:

Bump Stock

GEORGE FREY / Getty images / Profimedia

Američki Vrhovni sud ukinuo je u petak saveznu zabranu prepravljanja vatrenog oružja pomoću dodatka koji omogućuje veću brzinu ispaljivanja metaka iz poluautomatskih puški tako da one postaju de facto lake strojnice.

Sa šest glasova ‘za’ prema tri ‘protiv’, Sud je odlučio da je savezni Ured za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksploziv (ATF) 2018. prekoračio svoje ovlasti svrstavši kontroverzni dodatak oružju, “bump stocks”, u kategoriju lakih strojnica, koje su zabranjene zakonom iz 1934., u vrijeme prohibicije.

‘Ne postaju strojnice’

Smatramo da poluautomatska puška s ‘bump stockom’ nije ‘laka strojnica’ jer se ne može ispaliti više od jednog hica samo jednim pritiskom na okidač“, objasnio je sudac Clarence Thomas, referirajući se na zakon iz 1934., koji je usvojen puno prije izuma tog dodatka.

U pozadini slučaja je pokolj u Las Vegasu 1. listopada 2017., najgori u suvremenoj povijesti SAD-a, u kojem je ubijeno 58 ljudi, a više od 500 je ozlijeđeno.

Većina od 22 pušaka napadača bila je opremljena tim odvojivim dodacima pa je mogao pucati ritmom do devet metaka u sekundi.

Trumpova administracija pokušala zabraniti ‘bump stocks’

U veljači 2018., nekoliko dana nakon pokolja u srednjoj školi na Floridi, u kojem je ubijeno 17 ljudi, administracija Donalda Trumpa obećala je zabraniti “bump stocks”.

U prosincu iste godine ATF je objavio da smatra “bump stocks” lakim strojnicama, pozivajući ljude koji ih posjeduju da ih unište ili predaju vlastima u roku od 90 dana.

Biden nakon pokolja u Buffalu: Mržnja je mrlja na duši Amerike

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.