Saša Zinaja

Sad više ne znamo ni kad je bio Dan pobjede, petog ili četvrtog kolovoza

KNIN: DAN POBJEDE

Srijeda, HRT 1, 13.13

U proteklih 20 godina navikli smo da se Dan pobjede slavi u Kninu, 5. kolovoza. Sada se slavi dva dana za redom, najprije dan ranije vojnom paradom u Zagrebu, a potom proslavom u Kninu, 5. kolovoza. Jučerašnji zagrebački mimohod (može i parada) nije se nikog posebno dojmio, ali cilj je postignut: u svijesti narodnih masa počela se klimati dosad fiksna reputacija Petog kolovoza kao nadnevka Dana pobjede. Ovdje polako dolazi u pitanje datum Dana pobjede, pošto je Račanova vlada već uništila datum Dana državnosti (30. svibnja), sad je na redu i drugi naš noviji veliki državni dan. Bumo videli kak bu to dalje išlo.

RTL DANAS

Petak, RTL TV, 18.30

Sve tri televizije dočekale su na zagrebačkom aerodromu naše gimnazijalce koji su u dalekom Singapuru bili prvi na debatnom natjecanju gimnazijalaca kojima engleski nije prvi jezik. Natjecatelji iz 53 zemlje obrazlagali su svoja stanovišta na zadane teme, naša pametna djeca su pobijedila, a ono što nitko ne može obrazložiti jest to da im nadležni hrvatski ministar, Vedran Mornar mu je ime, nije financijski pomogao. RTL je to jedina objavila.
Živjela razlika! Sve tri televizije trpale su ovu našu vrijednu djecu, koja, kao i većina današnje hrvatske djece, znaju engleski bolje od svojih profesora, na kraj svojih dnevnika, ali jedina je draga RTL TV (čiji Drugi program obožavam) imala i to da se ministar znanosti, obrazovanja i športa nije udostojio ponašati kao ministar.

GODINA OLUJE

Petak, HRT 1, 20.04

Scenarist i režiser ove četverodijelne serijetine je gospodin Jack Barich koji nam se prošlog petka, zajedno s urednikom projekta Željkom Rogošićem, predstavio u „Hrvatskoj uživo“. Mister Jack Barich, a koji put i Barić, ima nešto dužu kosu, što se u pretprošlom stoljeću zvalo umjetnička frizura. Njegov sudrug Rogošić je kum glavnog ravnatelja Gorana Radmana. Uvaženi g. Rogošić se od ove svoje nezgodne reputacije kani oprati tako što puno radi, drugim riječima: može mu se, jer tako je to kad s visoke uredničke pozicije padneš na više, u posebne savjetnike za posebne projekte. Napravio je onu svoju seriju o Tijardoviću, ovu Barićevu o Oluji itd.

Tko zna što li nam sad sprema? Od utorka do petka, u četiri nastavka, davljeni smo „Godinom Oluje“ Barić-Rogošića kojima bismo to manje zamjerili da su ispunili obećanja dana u razgovoru u studiju, održanom s uvijek susretljivim Damirom Smrtićem, urednikom, prošlog petka u „Hrvatskoj uživo“, emisiji koju možda nitko ne gleda osim mene. Tamo su gg. J.B. i Ž.R. najavili da će o Oluji objaviti dosad nepoznate stvari, što im nekako nije pošlo za rukom. Ispunili su obećanje da će se u seriji na Hrvatskoj televiziji prvi put u povijesti svemira pojaviti „vodeći ljudi vojske Srpske Krajine“. Stvarno velika stvar. Ispalo je da su to nekakvi oficirčići. Večerašnji premijerni nastup bivših okupatora na televiziji oslobođene zemlje prošao je nezapaženo. Više sreće drugi put.

ALKA

Subota, HRT 1, 20.00

Još jedan nepotreban projekt Hrvatske televizije (i Viteškog alkarskog društva) je ovaj ulagivački film o sinjskoj Alki koju sada odgovorni intelektualci zovu „sinjskoj Alci“. Dosad smo govorili o Alki, a sada nam se najozbiljnije nagurava o Alci. Hoćemo li uskoro govoriti i o Alci Vuici, ne zna se. Zna se jedino to da kad požele ostaviti dubok dojam, na HRT-u izbjegavaju reći o Alki. To im je nekako nepristojno, ispod znanstvenog nivoa. Budući da oko mita o Alki sve zna biti jako primitivno, čudno je da nam se baš to prenemaganje s Alcom želi predstaviti kao mali znak ravnoteže između naših velikih genija i velike Alce.

DNEVNIK 3

Nedjelja, 22.00

Cijeli dan nam se javlja da predsjednik vlade ne će doći na Alku, „zbog manjih zdravstvenih problema“, a oni hrabriji novinari usude se dometnuti da je dobio virozu.

Naš je današnji virotičar, još jučer na otvorenju muzeja u Sinju, pokušao reći koju dirljivu o svojem sinjskom porijeklu, pa o sebi kao malenom dječaku koji je slušao kako masa skandira svojim političarima. Za samo jedan dan taj je predsjednik vlade dobio virozu, isključivo jer se sjetio te mase.

Komentiraj