SAD: Virginia ukida smrtnu kaznu

Virginia postaje prva savezna država na jugu SAD-a koja će ukinuti smrtnu kaznu, što je jedan od znakova sve slabije podrške toj praksi diljem zemlje.

Državni Zastupnički dom u Virginiji glasao je za okončanje te prakse s 57 glasova za i 41 protiv. U Senatu je mjera prošla ranije ovog tjedna, a demokratski guverner Ralph Northam rekao je da će potpisati zakon o ukidanju smrtne kazne.

Virginia je izvršila 1390 pogubljenja od 1608., najviše u Sjedinjenim Državama. Na drugom mjestu je Teksas sa 68 pogubljenja manje. Posljednje pogubljenje u Virginiji izvršeno je 2017.

Dvojica muškaraca u Virginiji još čekaju izvršenje smrtne kazne, uključujući Thomasa Portera koji je osuđen za ubojstvo policajca 2005.

Opada podrška smrtnoj kazni

U SAD-u opada podrška smrtnoj kazni. Prema anketi Gallupa, podrška je pala sa 80 posto 1990-ih na 55 posto u 2020. godini.

Bivši republikanski predsjednik Donald Trump pokrenuo je pogubljenja zatvorenika na saveznoj razini prošlog ljeta nakon 17 godina stanke. Pogubljeno je 13 ubojica.

Prije toga su izvršena tri pogubljenja na saveznoj razini u šest desetljeća.

Prošle godine je američka administracija prvi put izvršila više pogubljenja nego svih 50 saveznih vlada zajedno.

Demokrat Joe Biden prvi je američki predsjednik koji se obvezao ukinuti smrtnu kaznu na saveznoj razini. Zastupnici u Kongresu pozivaju ga da podrži zakone koji će poništiti tu praksu.

Većina zemalja ukinula je smrtnu kaznu, a Ujedinjeni narodi već dugo pozivaju na moratorij na pogubljenja i ukidanje smrtne kazne u cijelom svijetu.

Komentiraj