SAD, Velika Britanija i Australija otkrile detalje projekta nabave podmornica na nuklearni pogon

SAD, Velika Britanija i Australija otkrile su detalje svog plana za stvaranje nove flote podmornica na nuklearni pogon, s ciljem suprotstavljanja utjecaju Kine u indo-pacifičkoj regiji.

Prema Aukus paktu, Australija će dobiti svoje prve podmornice na nuklearni pogon – najmanje tri – od SAD-a.

Saveznici će također raditi na stvaranju nove flote koristeći vrhunsku tehnologiju, uključujući reaktore Rolls-Royce proizvedene u Velikoj Britaniji.

Peking je oštro kritizirao značajan pomorski sporazum. Njegovo ministarstvo vanjskih poslova u utorak je optužilo tri nacije da “hodaju sve dalje i dalje putem pogreške i opasnosti”. Kineska misija pri UN-u ranije je također optužila zapadne saveznike da unazađuju napore za neširenje nuklearnog oružja.

Ali američki predsjednik Joe Biden rekao je da je cilj dogovora ojačati mir u regiji i naglasio da će podmornice biti “na nuklearni pogon, a ne nuklearno naoružane”.

Govoreći zajedno s premijerima Ujedinjenog Kraljevstva i Australije – Rishijem Sunakom i Anthonyjem Albaneseom u San Diegu u Kaliforniji, Biden je rekao da sporazum neće ugroziti predanost Australije da bude zemlja bez nuklearnog oružja.

Za Australiju, to je veliko unapređenje vojnih sposobnosti. Ova zemlja postaje tek druga nakon Velike Britanije koja će dobiti elitnu tehnologiju nuklearnog pogona klase Washington.

Podmornice će moći djelovati dalje i brže od postojeće flote dizelskih motora u zemlji, a Australija će također po prvi put moći izvoditi dalekometne napade na neprijatelje.

Prema dogovoru, mornari australske mornarice bit će poslani u američke i britanske podmorničke baze od ove godine kako bi naučili kako koristiti podmornice na nuklearni pogon.

Od 2027. godine SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo također će stacionirati mali broj nuklearnih podmornica u Perthu, Zapadna Australija, prije nego što Canberra početkom 2030-ih kupi tri američke podmornice klase Virginia s opcijama kupnje još dvije.

Nakon toga planira se projektirati i izgraditi potpuno nova podmornica na nuklearni pogon za britansku i australsku mornaricu koji se zove SSN-AUKUS.

Ova jurišna podmornica bit će izgrađena u Britaniji i Australiji prema britanskom dizajnu, ali će koristiti tehnologiju iz sve tri zemlje.

Predsjednik Biden rekao je da su sve tri zemlje predane osiguravanju da indo-pacifička regija ostane slobodna i otvorena.

“Kovanjem ovog novog partnerstva ponovno pokazujemo kako demokracije mogu osigurati vlastitu sigurnost i prosperitet… ne samo za nas, već za cijeli svijet”, rekao je.

Također je obećao 4,6 milijardi dolara (3,7 milijardi funti) za proširenje američkih kapaciteta za izgradnju podmornica i poboljšanje održavanja njihovih trenutnih podmornica klase Virginia na nuklearni pogon.

Australski premijer rekao je da plan koji će koštati Canberru do 201 milijardu funti tijekom 30 godina, označava “najveće pojedinačno ulaganje u obrambenu sposobnost Australije u cijeloj njezinoj povijesti”.

Anthony Albanese rekao je da bi izgradnja podmornica u australskim brodogradilištima također stvorila tisuće lokalnih radnih mjesta. Britanski premijer također je rekao da će se otvoriti tisuće radnih mjesta u Derbyju i Barrow-in-Furnessu, gdje će se odvijati dio izgradnje.

Sunak je rekao da su u 18 mjeseci otkako je Aukus savez predstavljen izazovi globalnoj stabilnosti samo porasli.

Ruska ilegalna invazija na Ukrajinu, rastuća samouvjerenost Kine, destabilizirajuće ponašanje Irana i Sjeverne Koreje – sve prijeti stvaranjem svijeta koji je definiran opasnošću, neredom i podjelama”, rekao je g. Sunak.

Kao dio svog posjeta SAD-u,  Sunak je također obećao povećanje potrošnje za obranu za gotovo 5 milijardi funti  u sljedeće dvije godine kako bi se suprotstavio prijetnjama neprijateljskih država.

Sigurnosni savez Aukus, najavljen u rujnu 2021. godine, više puta je izazvao kritike Kine. Ministarstvo vanjskih poslova Pekinga prošlog je tjedna ponovilo svoje stajalište da pakt riskira stvaranje utrke u naoružanju.

Ali tri zapadne zemlje kažu da je cilj sigurnosnog sporazuma jačanje stabilnosti u Indo-Pacifiku.

Iako su sva tri čelnika naglasila kako će dogovor ojačati njihovu suradnju, nije prošao bez političkih posljedica.

Godine 2021. Australija je poništila sporazum s Francuskom o podmornicama na dizelski pogon vrijedan više milijuna dolara u korist trilateralnog sporazuma, što je izazvalo politički razdor s Parizom.

Australija se također suočava s delikatnom diplomatskom situacijom s Kinom, svojim najvećim trgovinskim partnerom. Analitičari kažu da će se postaviti pitanje može li nastaviti jačati svoje vojne veze sa SAD-om, dok istovremeno potiče komercijalne veze s Pekingom, piše BBC.

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner