SAD uveo sankcije Madurovim suradnicima i supruzi

EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Američko ministarstvo financija objavilo je utorak da je uvelo financijske sankcije suradnicima venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura njegovoj supruzi.

Sankcije su usmjerene protiv četiri osobe, među kojima su i Cilia Adela Flores de Maduro, supruga predsjednika i zamjenica predsjednika Delcy Rodriguez. Prema tim sankcijama njihova imovina na američkom teritoriju je zaleđena i svim američkim državljanima je zabranjeno poslovati s njima.

Predsjednik Maduro se oslanja na svoje suradnike u zadržavanju vlasti dok njegov režim sustavno pljačka sve što ostaje od bogatstva Venezuele, rekao je američki ministar financija Steven Mnuchin u priopćenju.

“I dalje sastavljamo crni popis sankcija protiv onih koji pomažu Maduru da učvrsti svoju moć nad vojskom i vladom dok venezuelski narod pati”, rekao je američki ministar financija.

Američki  predsjednik Donald Trump je po dolasku u New York na Opću skupštinu Ujedinjenih naroda izjavio da je stanje u Venezueli “tužan slučaj” koji bi želio riješiti. “Tamo se događa humanitarna katastrofa”, dodao je.

Sjedinjene Države namjeravaju nastaviti s financijskim mjerama protiv onih koji su odgovorni za tragičnu sudbinu Venezuele, kao i protiv mreže i osoba koje pomažu prikrivati to bogatstvo, nastavio je Steven Mnuchin.

Američko ministarstvo financija navodi da će do kraja godine hiperinflacija u Venezueli doseći milijun posto, a 3 milijuna stanovnika će napustiti zemlju u bijegu od siromaštva.

Predsjednik Maduro je već na popisu američkih financijskih sankcija od ljeta 2017.

Osim njegove supruge i zamjenice predsjednika, još dvojica dužnosnika su na popisu, a to su Jorge Rodriguez, ministar za komunikacije i informacije, koji je ranije bio gradonačelnik Caracasa i Vladimir Padrino Lopez, ministar obrane.

Komentiraj