Sjedinjene Države uvele su u utorak sankcije protiv guvernera Iranske središnje banke Valiollaha Seifa, i Islamske banke Al-Bilad sa sjedištem u Iraku zbog “prebacivanja milijuna dolara” elitnoj iranskoj Revolucionarnoj gardi, u sklopu nastojanja da prekinu financiranje iranskih aktivnosti na Bliskom istoku.

Američki ministar financija Steven Mnuchin rekao je da je Seif potajno prebacio milijune dolara Revolucionarnoj gardi preko banke Al-Bilad “kako bi obogatio i podržao nasilni i radikalni Hezbollahov program”. SAD smatra šijitski Hezbollah, koji uživa potporu Irana, terorističkom organizacijom.

Uz to, na crni popis je stavljen Ali Tarzali, pomoćnik direktora međunarodnog odjela Iranske središnje banke, te predsjednik Al-Bilad banke, Aras Habib.

Sankcije protiv Seifa i Tarzalija neće se odmah odraziti na transakcije središnje banke. No, nanovo uvedene sankcije Iranu ipak će pogoditi neke transakcije Iranske središnje banke u američkim dolarima od 7. kolovoza ove godine.

Prošli tjedan, dva dana nakon što se SAD povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom, američko ministarstvo financija uvelo je sankcije protiv šestorice pojedinaca i triju poduzeća tvrdeći da su slali milijune dolara Revolucionarnoj gardi.

Revolucionarna garda je najmoćnija sigurnosna organizacija u Iranu, kontrolira velik dio iranskog gospodarstva i ima velik utjecaj na politički sustav.

Komentiraj