EPA/JIM LO SCALZO

SAD uveo nove sankcije Pyongyangu i pozvao Kinu i Rusiju da djeluju

Sjedinjene Države najavile su u srijedu nove sankcije kojima žele spriječiti razvoj sjevernokorejskog nuklearnog oružja te su pozvale Kinu i Rusiju da protjeraju državljane Sjeverne Koreje koji prikupljaju novac za taj program.

Američko ministarstvo financija uvelo je sankcije protiv devet entiteta, 16 osoba i šest sjevernokorejskih brodova za koje tvrdi da pomažu u programu razvoja oružja.

Ministarstvo tvrdi da trgovinske tvrtke sa sjedištem u Kini sudjeluju u izvozu metala vrijednog milijune dolara kao i drugih proizvoda koji se koriste u gradnji oružja.

Među sankcioniranim osobama su članovi sjevernokorejske Radničke stranke koji rade u Kini, Rusiji i Gruziji, odcijepljenoj pokrajini Abhazije. Među tim dužnosnicima su zamjenik konzula u Nahodki u Rusiji te osoba koja navodno šalje u Abhaziju radnike iz Sjeverne Koreje.

“Ministarstvo financija nastavlja sustavno sankcionirati pojedince i entitete koji financiraju Kimov (sjevernokorejski vođa Kim Jong-un) režim, i njegov program oružja, uključujući dužnosnike koji sudjeluju u mreži izbjegavanja sankcija”, rekao je ministar financija Steven Mnuchin.

SAD je uveo sankcije i protiv sjevernokorejskog ministarstva za naftu.

Sankcije omogućuju Washingtonu da zamrzne imovinu koju ti pojedinci ili tvrtke imaju u SAD-u te zabrani američkim građanima da s njima posluju.

Stručnjak za sankcije Anthony Ruggiero iz Zaklade za obranu demokracije rekao je da sankcije pokazuju da američki predsjednik Donald Trump nastavlja provoditi politiku “maksimalnog pritiska” iako su prošlih tjedana dvije Koreje zatoplile odnose i obnovile pregovore.

“Akcija protiv kineskih tvrtka je važna jer povećava pritisak na Peking da zaustavi kineske državljane u izbjegavanju sankcija”, rekao je.

Komentiraj