epa

SAD Uskoro dosad najoštrije sankcije protiv Sjeverne Koreje

Američki potpredsjednik Mike Pence rekao je u srijedu da će Washington uskoro objelodaniti dosad najoštrije gospodarske sankcije protiv Sjeverne Koreje koje bi trebale prisiliti Pjongjang da odustane od nuklearnog i raketnog programa.

Pence je, nakon susreta s japanskim premijerom Shinzom Abeom kazao da će SAD uskoro objelodaniti “do sada najteže i najagresivnije gospodarske sankcije protiv Sjeverne Koreje”.

Nazivajući Sjevernu Koreju “najrepresivnijim režimom na planetu” Pence je kazao da će SAD i saveznici među kojima je i Japan zadržati maksimalni pritisak na Pjongjang sve dok ta zemlja ne poduzme korake prema “potpunoj, provjerivoj i bespovratnoj” denuklearizaciji.

Pence, koji boravi u Tokiju na putu na Zimske olimpijske igre u Južnoj Koreji, govorio je na početku susreta s premijerom Shinzom Abeom  za koji se očekuje da će pokazati  američko-japansko sigurnosno savezništvo suočeno sa sjevernokorejskom prijetnjom.

“I dalje ćemo stajati rame uz rame s japanskim narodom, narodom Južne Koreje i svojim saveznicima i partnerima širom regije dok ne postignemo  globalni cilj – denuklearizaciju Korejskog poluotoka”, rekao je Pence.

Ranije je Pence obišao postrojenje s raketnim sustavom PAC-3, japansku posljednu crtu obrane od svakog mogućeg sjevernokorejskog napada projektilima.

Nakon razgledavanja sustava Pence se rukovao s pripadnicima snaga za samoobranu, kako se naziva japanska vojska. Bio je u pratnji japanskoga ministra obrane Itsunorija Onodere i japanskog najvišeg vojnog dužnosnika Katsutoshija Kawana.

Penceov put u Južnu Koreju od četvrtka vremenski se poklapa s dolaskom na igre ceremonijalnog čelnika Kim Jong Nama, najvišeg sjevernokorejskog dužnosnika koji je ušao u Južnu Koreju nakon Korejskog rata 1950-1953. koji je završio primirjem. U Južnu Koreju će, prema informacijama objavljenima u srijedu, doputovati i sestra sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una.

Pence nije isključio mogućnost susreta s visokim sjevernokorejskim dužnosnicima no predsjednik Donald Trump izrazio je sumnje u to da će ubrzo biti američkih pregovora s Pjongjangom.

Komentiraj