Washington je u petak oštro upozorio kosovske dužnosnike protiv svakog pokušaja ukidanja Specijalnog suda za zločine OVK-a i zaprijetio “negativnim posljedicama”.

Reagirajući na opetovane pokušaje ukidanja tog suda, američko veleposlanstvo u Prištini je u petak objavilo priopćenje kojim upozorava da bi takvi potezi imali negativne posljedice za europsku budućnost Kosova i njegove odnose sa Sjedinjenim Državama.

Sud sastavljen od međunarodnih sudaca, sa sjedištem u Den Haagu ali u sklopu pravosudnog sustava Kosova kako bi se zaštitili svjedoci, osnovan je nakon izvješća Vijeća Europe iz 2011. koje inkriminira OVK.

Taj sud bi se trebao posebice baviti nestankom 500 civila, uglavnom srpskih, na kraju sukoba.

“Izvješće Marty”, nazvano po imenu njegova autora – švicarskog parlamentarca Dicka Martyja, govori o pogubljenjima, otmicama i trgovini organa žrtava i dovodi u pitanje i sadašnjeg kosovskog predsjednika Hashima Thacija, koji je demantirao te optužbe.

Prošlog tjedna su propala dva pokušaja sazivanja sjednica parlamenta na kojima se trebalo razmotriti pitanje ukidanja suda.

U priopćenju američkog veleposlanstva se navodi da su “kosovski dužnosnici više puta tvrdili da ta inicijativa neće naštetiti međunarodnim odnosima Kosova”. “Griješe”, ističe se u priopćenju.

U ratu na Kosovu je poginulo 13.000 osoba uglavnom kosovskih Albanaca. Kosovo je 2008. proglasilo neovisnost koju Beograd ne priznaje, ali ju je priznao Washington.

Komentiraj

PREKOEPA/JIM LO SCALZO
Podijeli objavu
Prethodni članakEuropa čeka Novu godinu oprezno
Sljedeći članakKasparov opet pobijedio sve
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.