SAD upozorava da Sjeverni tok 2 ‘potkopava transatlantsku sigurnost’

Američki State Department upozorio je u srijedu da plinovod Sjeverni tok 2, koji će dovoditi ruski plin u Njemačku kroz Baltičko more, “potkopava transatlantsku sigurnost”.

“Sjeverni tok 2 i druga linija Turskog toka osmišljeni su kako bi povećali ruski utjecaj na naše saveznike i partnere i oni potkopavaju transatlantsku sigurnost”, rekao je glasnogovornik State Departmenta Ned Price na brifingu za medije.

Price je rekao da će Sjedinjene Države nastaviti pomno pratiti izgradnju plinovoda i dodao da su sankcije jedan od mnogih alata dostupnih SAD-u.

SAD tvrdi da će projekt potkopati europsku energetsku sigurnost i da će Njemačka i drugi američki saveznici previše ovisiti o ruskoj energiji.

Plinovod će također zaobići Ukrajinu čime će se ruskom susjedu i geopolitičkom konkurentu oduzeti tranzitna pristojba koju prima za transport ruskog plina u ostatak Europe.

SAD je sankcionirao tvrtke uključene u izgradnju projekta, ali njemačka kancelarka Angela Merkel nastavlja podržavati taj projekt.

Pobornici plinovoda optužili su Washington da je samo zainteresiran za prodaju vlastitog ukapljenog prirodnog plina Europi.

Pritisci da Njemačka napusti taj projekt pojačani su i zbog postupanja Rusije prema zatvorenom disidentu Alekseju Navaljnom i njegovim pristašama.

Glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert u srijedu je nakon redovite sjednice vlade odbacio zahtjeve za zaustavljanje tog projekta.

“Stajalište njemačke vlade po tom pitanju nije promijenjeno. Njemačka vlada u gotovo dovršenom projektu plinovoda vidi gospodarski projekt u koji ne želi intervenirati”, rekao je Seibert.

Komentiraj