SAD: U Washingtonu počelo suđenje Donaldu Trumpu, on za to vrijeme na Floridi igra golf

U Washingtonu je počeo veliki obračun Demokratske stranke s Donaldom Trampom. Trump je, podsjetimo, optužen je za poticanje pobune, a suđenje se u Senatu odvijalo u utorak. Trumpovi odvjetnici žele postupak srušiti već u prvoj fazi, dok tužitelji kažu da imaju važne dokaze koje javnost do sada nikada nije vidjela i da bi sve moglo potrajati šest, sedam dana. Donald Trump nije bio na suđenju.

Tužiteljstvo je počelo s prikazivanjem materijala snimljenih 6. siječnja, donosi Dnevnik.hr.

U Senatu će tijekom utorka govoriti prvo tužiteljstvo pa onda obrana. Nakon toga će doći do glasovanja o tome je li suđenje uopće ustavno. Naime, obrana temelji svoje istupe upravno na tome da ovdje nije riječ o poštivanju Ustava, jer se sudi bivšem predsjedniku. Drugi temelj je tvrdnja da Trump nije izravno pozivao na nasilje i napad, odnosno pozivaju se na slobodu govora, piše Dnevnik.hr

Ovo se suđenje, usto, smatra i prekretnicom za američko društvo jer je Donald Trump prvi predsjednik koji je dva puta opozvan. Ovo je prvi put da se američkog predsjednika optužuje za rušenje demokracije i za nasilne napade na vlastitu vladu.

U ovom trenutku, prema anketama CBS-a, 56 posto Amerikanaca smatraju Trumpa krivim, a 44 posto ne. Demokracija u Americi je u velikoj krizi, ekstremizam je raširen i posljedice mogu biti velike, javljaju mediji.

Za to vrijeme Trump igra golf

Donald Trump je početak suđenja dočekao na svojem terenu za golf na Floridi.

Demokrati drže većinu u Senatu, pa se očekuje da suđenje neće pasti već na prvom koraku. Nakon toga tužitelj i obrana imaju po 16 sati za svoja izlaganja. Trump je već rekao da neće doći dobrovoljno svjedočiti, a predsjednik Joe Biden ne želi se miješati u proces.

Demokrati i republikanci slažu se da žele što prije završiti suđenje. U Washingtonu su i dalje pripadnici nacionalne garde jer je i ovaj događaj mogući povod za nove nerede, piše Dnevnik.hr.

Komentiraj