SAD tvrdi da je ruska protuzračna obrana srušila američku bespilotnu letjelicu u Libiji

Američka vojska vjeruje da je američki dron, koji je nestao kod libijskog glavnog grada Tripolija prošloga mjeseca, srušila ruska protuzračna obrana te zahtijeva povratak olupine letjelice, reklo je zapovjedništvo američke vojske u Africi.

Glavni zapovjednik američkih snaga u africi general Stephen Townsend rekao je kako vjeruje da ruska obrana u tom trenu “nije znala da je to američki  daljinski upravljani zrakoplov, kada su pucali na njega”.

“Ali zasigurno sada znaju čiji je, a odbijaju ga vratiti. Rekli su da ne znaju gdje je, što mi nije uvjerljivo”, rekao je Townsend za Reuters.

Rusi u Libijskom građanskom ratu podupiru generala Khalifu Haftara koji je pokušao osvojiti glavni grad Tripoli od međunarodne priznate vlade nacionalnog jedinstva Libije.

Američka je vojska zaključila da su protuzračnom obranom upravljali ili ruski plaćenici ili Haftarova tzv. Libijska nacionalna vojska, u vrijeme kada je srušen dron 21. studenog, rekao je glasnogovornik zapovjedništva američkih snaga u africi pukovnik Christopher Karns.

Karns je rekao da SAD vjeruje kako je dron srušen jer je “zamijenjen za oporbenog” drona.

Dužnosnik vlade nacionalnog jedinstva rekao je Reutersu kako se čini da su ruski plaćenici upravljali protuzračnom obranom.

Komentiraj